FAKTANTARKASTUS 2 Media julkaisee päivittäin höpöä, nettikeskusteluista puhumattakaan.

MITEN ASTROLOGIA, GRAFOLOGIA JA HOMEOPATIA VOISIVATKAAN TOIMIA?

Eurobarometrin 2008 mukaan 41 % (suomi 11%) pitää astrologiaa ja 33% (18%) homeopatiaa tieteenä . Formatoitu teksti alempana kommenttiviestinä 8. Teksti on esitelmärunkoni Fuengirolan Sofiaopiston keskustelupiirissä Etuviisaat marraskuulta 2012.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Skeptikko on henkilö, joka arvioi väitteen pätevyyden vasta tutustuttuaan väitettä koskevaan todistusaineistoon.

Tai tekee kysymyksiä.
Miksi aurat eivät näy pimeässä. Näkymättömät ...
Vuorovesi, tiede, tieteen kuvalehti

MITEN SYNTYNEET?

Astrologia on kehittynyt muinaisten sumerien harjoittamasta tähtien palvonnasta. Taivaankappaleiden ajateltiin olevan jumalia, jotka saavat aikaan maanpäälliset tapahtumat.

Grafologian alku: italialainen Camillo Baldi kirjoitti vuonna 1622 kirjan Tutkimus menetelmästä tunnistaa kirjoittajan luonteenlaatu hänen kirjoituksestaan. Se on tiettävästi ensimmäinen systemaattinen esitys grafologiasta.

Homeopatia perustuu Samuel Hahnemannin (1755-1843) tutkimuksiin, kokemuksiin ja hoitotyön tuloksiin perustuva systemaattinen lääkintäjärjestelmä, jonka mukaan tauteja tulisi hoitaa antamalla potilaalle pieniä määriä sellaista ainettaalehti, joka suurina määrinä tuottaa tautia muistuttavia oireita. Potenssointi, haastattelu.

TAUSTALLA MAAGINEN MAAILMANKUVA !

Astrologia: mitä ylhäällä, sitä alhaalla.
"Ainoa kaikkia astrologian suuntauksia yhdistävä tekijä on ajatus 'niin alhaalla, kuin ylhäällä' ja siitä johtuvat monet samankaltaisuuden ja symmetrian periaatteet ..."

Grafologia: joltain osin samanlaiset asiat ovat perustavanlaatuisesti yhteydessä toisiinsa.
Esim. perusviivan yläpuolinen alue symboloi kirjoittajan aineettomia ja henkisiä ominaisuuksia ja alapuolinen alue puolestaan ruumiillisia ja vietillisiä piirteitä.

Homeopatia: samanlainen tuottaa samanlaista.
Kaikki valmisteet on testataan terveillä, vapaaehtoisilla ihmisillä. Terveissä ne synnyttävät tilapäisesti juuri senkaltaisia oireita, joita niillä pyritään parantamaan.

KEHITTYMINEN?

Magia on tieteen esiaste (von Wright), mutta nuo opit eivät ole kehittyneet tieteiseksi, vaan ovat pseudotieteitä. Tiede luopuu virheellisistä käsiityksistä ja kehittyy, pseudotieteet toistavat vanhoja oppejaan eivätkä kehity.

Pluton astrologinen tulkinta julkaistiin vuosi Pluton löytymisen jälkeen. Aineistona 16 tunnettua henkilöä, joukossa Napoleon ja Goethe, käyttäen maagisesti hyväksi astronomien planeetalle antamaa nimeä.

Mutta mitä sanoo yritysastrologi Maarit Laurento:
"Pluton tapauksessa astrologit havainnoivat ympäristön kollektiivista psykologista tunnelmaa sekä katsoivat, miten analyysit jo tehdyistä ihmisistä saivat lisävalaistusta ja tarkennusta uuden planeetan myötä. Vasta näistä tehtiin päätelmiä Pluton teemasta."

TESTAAMINEN?

Kaikista opeista on lukuisia muunnelmia, joten aina löytyy takaportti ...

Väitteiden tulee olla testattavia. Pseodotieteiden väitteet ovat, mutta epäonnistuneet tieteellisin metodein tehdyissä kokeissa.

- 1955 Gauquelinin ”Mars-efekti

- grafologia ei pysty kertomaan ikää, sukupuolta, älykkyyttä, ulos/sisäänpäin kääntyneisyyttä, mutta muka paljastaa epäluotettavuuden

- 1991 Benveviste, veden muisti

KÄÄNTEINEN TESTAAMINEN

Ihmiset eivät löydä omaa persoonallisuuden kuvaustaan pienestä joukosta vastaavanlaisia. Edellyttäen, etteivät kliseet tuttuja

MIKSI NÄYTTÄVÄT TOIMIVAN?

Astrologia ja grafologia:

Barnum-efekti, Forer-efekti tarkoittaa, että ihmiset hyväksyvät epämääräiset ja yleismaailmalliset selitykset erittäin osuviksi kuvauksiksi persoonallisuudestaan, jos niiden väitetään olevan juuri heitä varten tehtyjä

Tässä horoskooppi, joka sopii kaikille. Marks ja Kamman esittivät tämän horoskoopin opiskelijoille heidän persoonansa kuvauksina. Heistä 44% prosenttia piti sitä erinomaisena ja 45% hyvänä.

Haluat että muut ihmiset pitävät sinusta ja ihailevat sinua, mutta olet kuitenkin taipuvainen kriittisyyteen itseäsi kohtaan. Vaikka sinulla onkin eräitä luonteenheikkouksia, pystyt yleensä kompensoimaan ne. Sinulla on huomattava määrä käyttämättömiä voimavaroja, joita et ole vielä hyödyntänyt. Vaikka oletkin ulospäin kurinalainen ja hillitty, sinulla on sisäisesti taipumusta huolestuneisuuteen ja epävarmuuteen. Ajoittain epäilet vakavasti, oletko tehnyt oikean päätöksen tai toiminut oikein. Pidät tietystä määrästä muutoksia ja vaihtelua ja olet tyytymätön, jos sinua rajoitetaan liikaa. Pidät mielelläsi itseäsi itsenäisenä ajattelijana, etkä hyväksy toisten mielipiteitä ilman tyydyttäviä todisteita. Mutta olet huomannut viisaammaksi olla paljastamatta liian rehellisesti itseäsi muille. Ajoittain olet ulospäin suuntautunut, ystävällinen ja seurallinen, toisinaan taas sisäänpäin kääntynyt, varovainen ja pidättyväinen. Jotkut haaveesi ovat aika epärealistisia.

Homeopatia: plasebo, lume lääke vaikuttaa tehokkaammin kuin sen kemiallinen koostumus antaisi olettaa.
Huom.
Lume-termin käyttö tulisikin rajata yksinomaan lääketutkimuksiin, jolloin harhauttaminen, lume, on tietoista ja kaikki osapuolet hyväksyvät sen. Vastaanottotilanteessa sen sijaan hoidollinen vuorovaikutus on aina todellista ja läsnäolevaa eikä sitä voida tilanteesta poistaa vaikka haluttaisiinkin. Duodecim 2002

VAARAT?

Astrogian rasismi: Tyttö hylkää pojan, koska tällä väärä aurinkomerkki

Grafologia: työpaikkaan valitaan väärä henkilö

Homeopatia: lääkärille meno lykkääntyy

MARKKINOINTI?

Astrologien mainoskikka: "Ne viikkolehtien aurinkohoroskoopit ovat vain viihdettä, mutta tilaa meiltä oikea horoskooppi, perustuen syntymäaikaan ja paikkaa".

Laurennon mainoksesta: "Henkilöstö- ja tiimikoulutusta, yritysanalyyseja ja luentoja esimerkiksi markkinoinnin trendeistä. Nämä työtehtävät eivät kuulu konsultille eikä psykologille, vaan yritysastrologille

Tero Asp:
Grafologian käyttöalueet
Ammatinvalinta – kirjojen, koneiden vai ihmisten pariin?
Avioliittoneuvonta – rakastaa ei rakasta
Rekrytointi – otetaanko pätevin vai sopivin
Kaikki jossa on hyötyä paremmasta ihmistuntemuksesta, mm itsensä henkisessä kehittämisessä ja piiloresurssien löytämisessä.

Liisa Sulkakosken: vastaanotolla :
"Hän otti Elisan syliin ja kyseli kaikkea mahdollista tämän elämästä. Yhtäkkiä joku oikeasti kuunteli.
Tunnin kestäneen keskustelun päätteeksi Elisa sai täysin uudenlaisen diagnoosin. Ongelmat johtuivat kalkkitasapainohäiriöstä. Kalkki ei imeytynyt tytön elimistöön.
Lääkäri määräsi Elisalle homeopaattisen lääkityksen ja kehotti jättämään astma- ja kortisonilääkkeet pikkuhiljaa pois."

LOPUKSI

Uskonnot perustuvat maagiseen ajatteluun ja altistavat mm. pseudotieteden hyväksymiseen.

Erosin skepsiksestä 2003

Matti Siikala

Laittakaa kädet yhteen, niin että etusormet ovat peukaloiden kärjissä.
Viekää sormia lähemmäs ja kauemmas, kunnes näette auran.

Ei näy pimeässä, eikä ole mitään muuta kuin hajataittoa.

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Eikö olisi parempi, jos käsitteet uudistettaisiin niin, että uskomuksilta, taikauskon eri muodoilta ja uskomushoidoilta otettaisiin sana "tiede" pois kokonaan. Ns. maallikkoja varten pitäisi tehdä selvä ero.

Esimerkiksi "kiinalainen lääketiede" voisi olla "kiinalainen uskomuslääkintä". Miksi puhua edes "pseudotieteistä"?

Jos perusteena on se, että ko. uskomuslajeille tulee ehkä joskus myöhemmin löytymään tieteellistä merkittävyyttä, niin onhan tässä jo aikaa kulunut, eikä näyttöjä ole löytynyt.

Matti Siikala

Sehän juuri on tieteen tarkoitus, eli poistaa tiede-sana uskomuksista.

Tämän blogin suosituimmat