FAKTANTARKASTUS 2 Media julkaisee päivittäin höpöä, nettikeskusteluista puhumattakaan.

Modernismi vs. anvantgarde

  • Tanja Tiekso: Musiikki 2/2013
    Tanja Tiekso: Musiikki 2/2013

Joskus luokittelut avaavat ymmärtämään asioita. Minulle kuvassa mainittu erottelu avasi ymmärtämään modernin taidemusiikin keskeistä ongelma: säveltäjien itsekeskeisyys. 

Toisaalta avautuu tuosta kuvasta myös se, että kokeellisella musiikilla on ongelmana käytännössä myös itsekeskeisyys. Mutta ei vaihtoehtona voi kuitenkaan olla viihde. Hmmm...  

Yksi ongelma on myös, että Suomessa musiikin filosofia on rappiolla. Taidefilosofia, josta kuva esimerkkinä sentään kai porskuttaa?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Jussi Jäntti

Osuva kiteytys ja hyvä oivallus modernista taidemusiiksita. Kun jokainen haluaa luoda omat ilmaisukeinonsa niin näinhän siinä käy.

Mikä lääkkeeksi? Olisiko avoimuus ja vuorovaikutus (post)moderni vastavoima tälle modernismin individualismille, "itsekkyydelle"? Musiikin historiaanhan on jopa olennaisena osana kuulunut aina kaikenlainen kopioiminen ja plagiointi - sekä luvalla, esikuvat mainiten mutta varsinkin lupia kyselemättä - tästähän on kautta aikojen muodostuneet yhteiset tyylit ja suuntaukset.

Esittävien taiteilijoiden yhteistyö on tietenkin itsestään selvää musiikissa, mutta luovien taiteilijoiden yhteistyö - esimerkiksi yhteissävellykset - edellyttävät sellaista avoimuutta ja rohkeutta, jota hyvin harvalla taiteilijalla on taiteenlajista riippumatta. Valitettavasti.

minnam ahonen

Hieman kuin tutkijat, jotka kehittävät lemmikkiteorioitaan yksin eikä kukaan vaivaudu tai ehdi tai ole varoissaan toistamaan heidän tutkimuksiaan. Julkaistaan ja julkaistaan, ja tieteenala pirstoutuu mutta haperoituu samalla. Tiede ei ole yksilölaji, eipä taidekaan. Viittaamisen ja lainaamisen lisäksi tarvitaan myös heikkouksien osoittamista, idean edelleenkehittelyä tai uudelleen sovittamista, poikkitieteisyyttäkin.

Ja joskus sitten aika vaan ajaa ohitse. Ja ehkä joskus joku kaivaa esiin, löytää uudelleen. Ehkä siinä sitten olikin jotain...

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Voisitko antaa esimerkin noista "lemmikkiteorioista"?

minnam ahonen Vastaus kommenttiin #3

Voisin, mutta ei kai ollut tämän blogin aiheena. Esimerkkejä mm. ns. pehmeiden tieteiden puolelta.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Kuinka moni kuuntelee mieli levollisena kokeellista ns."uutta musiikkia" ?
Onko tilastoja ? Epäilen, että pari kourallista, mutta melu asiasta on suuri.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Tarkoitatko avantgardea vai modernia?

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Jos tarkoitat esimerkiksi Cagen teosta 4'33" niin se ei ole musiikkiteos vaan performanssi.

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

Ok, mutta tuo lapsen reaktio saa miettimään, mitä olenkaan hukannut ymmärryksestäni, tai voihan se olla monella myös menetettyä kykyä ilmaista reaktiota :(

Tämän blogin suosituimmat