*

Mediakritiikkiä Julkinen keskustelu liian usein käsitevammaista höpöä.

99 % ihmisistä ei tiedä miksi nousuvesi on 2 kertaa vuorokaudessa

  • Kuva otettu makuuhuoneeni ikkunasta
    Kuva otettu makuuhuoneeni ikkunasta

Ihmiset tietävät kyllä, että pääasiassa kuu aiheuttaa vuoroveden. Mutta monikaan ei tiedä miksi vuoksi ja luode ovat kaksi kaksi kertaa vuorokaudessa. Ei muuten tiedä edes Wiki, joka höpsii asiasta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Suomessa kyseinen ilmiö ei ole kovin merkittävä. Sen sijaan Saksan ja Hollannin Nordseeküste liikkuu monia kilometrejä nosuveden mukaan. Samoin Uudessa Seelannissa Aucklandissa voi hotellin ikkunasta meren rannalla havaita rantaviivan häipyvän horisonttiin, kun se hiukan aiemmin on ollut ikkunan alla.

Ehkäpä sellaisilla seuduilla ihmiset ovat kiinnostuneempia ilmiön syistä.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Kyllä Euroopan rannoilla liikkuville tieto on merkittävä. Esimerkiksi olemme käyneet Mont Saint Simonin saarekkeessa, jossa vesi nousee maksimissaan 16 metriä ja rantaviiva siirtyy 10 kilometriä. Sinne kuolee jos ei usko varoituksia. Ja purjehtijoille vuorovesitaulukot ovat välttämättömiä.

Toisekseen ilmiö vaikuttaa myös maaperään. Suomessa maaperä nousee 30 senttiä kahdesti vuorokaudessa. Geofyysikot pystyvät mittaamaan sen...

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Netistä löytyy sadoittain virheellisiä selityksiä. Pikaisella sellauksella en löytänyt ainoatakaan oikeaa. Olisiko joku onnekkaampi?

Käyttäjän jallerajala kuva
Jari Rajala

Vuorovesi-ilmiö loppuu vasta sitten, kun kuu hitaasti mutta varmasti lukkiuttaa maan pyörimisliikkeen synkroniin kuun kanssa. Silloin ne tuijottavat toisiaan samalla naamallaan päivät ne niin pitkät. Maahan on jo tehnyt tuon asian kuulle, eli lukkiuttanut sen oman pyörimisliikkeen. Kaksoisplaneetan hassutuksia ;D

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Ei pidä ihan paikkaansa. Aurinkokin vaikuttaa...

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Koska kuun massa on prosentin verran maan massasta, muodostavat ne kahden kappaleen systeemin, jonka massakeskipiste on noin 4000 kilometrin päässä maapallon keskipisteestä, kuitenkin maapallon sisällä. Maapallon vastakkaisella puolella "sentrifugaalivoima" ylittää kuun vetovoiman, jolloin syntyy tuo toinen vuoksi noin vuorokaudessa.

This means that both the Earth and the Moon orbit their common centre of mass. Since the mass of the moon is about 1% of the mass of the Earth, the centre of the Earth is about 4000 kilometres from the common centre of gravity which means that the joint centre of mass lies inside the Earth.
From this picture, we can understand the reason that there are two tides a day. At the centre of the Earth, in the rotating frame of the Earth-Moon, the centrifugal force and the gravitational attraction of the moon balance. At the point on the surface of the Earth nearest the Moon, the Moon’s pull exceeds the centrifugal force. At the point on the Earth’s surface furthest from the Moon, the centrifugal force exceeds the Moon’s gravitational pull. Thus a particle of seawater experiences an excess force towards the Moon on one side of the Earth and away from the Moon on the other side of the Earth. The sea will therefore bulge on both sides.
We can do the calculations: we will prove that the force acting on a particle of seawater at the point on the Earth’s surface nearest the moon is the same as at the point on the Earth’s surface furthest from the moon, which shows not only that there are high tides at the same time on opposite sides of the Earth, but also that the heights of the high tides are the same.

http://www.damtp.cam.ac.uk/user/stcs/courses/dynam...

Käyttäjän donnybird kuva
tuula pakarinen-curry

Englannin etelärannoilla se yllättää monet.
Täyty tietää milloin vuorovesi nousee, tarkalleen, jos aikoo hiljaisessa
kiven uomenessa hietikolla nauttia uimisesta, ja auringosta.

Paikat ovat usein sellaisia, että lapset ainakaan eivät helposti ui turvaan.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Eipä tiennyt professori Markku Poutanenkaan kertoa miksi nousuvesi on 2 kertaa vuorokaudessa.

Professori Paula Eerola oli sitten jo ihan pihalla vuorovedestä yleensä. Vuorovesi ei liity pelkästään täysikuuhun puhuttaessa vuoroveden vaikutuksesta Cernin mittauksiin.

http://areena.yle.fi/1-2931343

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Yle prismakin jakelee harhaista tietoa siitä, miksi nousuvesi on 2x/vrk:

"Merenpinta, maanpinta ja ilmakehä pullistuvat kaksi kertaa vuorokaudessa hieman ulospäin sitä mukaa kun kuun painovoima venyttää pyörivää maapalloa."
http://yle.fi/aihe/artikkeli/2016/05/06/kun-kuu-ko...

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Kuuhulluus on hömppää, mutta kuu voi vaikuttaa maanjäristysten aktivoitumiseen:
http://suomenkuvalehti.fi/jutut/tiede/tayden-uuden...

Tämän blogin suosituimmat

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset