FAKTANTARKASTUS 2 Media julkaisee päivittäin höpöä, nettikeskusteluista puhumattakaan.

Kreationismi ja olkiukkojen sirkus 1

  • Kreationismi ja olkiukkojen sirkus 1
Kreationisti John Lennox lataa pian suomeksi ilmestyvässä kirjassaan Tähtäimessä Jumala (Gunning for God) olkiukkoja ja loogisia harhautuksia sivu toisensa jälkeen. Kuvan lainausta ennen hän on juuri jyrännyt olkiukoillaan Hawkingin käsitykset Jumalasta ja filosofiasta. Ja tykittää lisää. Väittäen Hawkingin tekevän kategoriavirheen Lennox syyllistyy itse kreationistien ehkä tyypillisimpään kategoriavirheeseen. WIKI: "Olkinukke tai olkiukko (engl. straw man) on yleinen argumentointivirhe, jossa vastapuolen argumentti sivuutetaan hyökkäämällä siitä tehtyä heikompaa karikatyyria vastaan. Tällöin tavallaan pannaan sanoja toisen suuhun, jotta toinen joutuisi huonoon valoon, tai esitetään toisen ajatus niin kärjistetyssä muodossa, että sillä mitätöidään toinen tai toisen ajatus."

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän seppaeo kuva
Oskari Seppänen

Valheilla on lyhyet jäljet. Kreationisteja on muutenkin mahdotonta ottaa tosissaan, mikä on täysin heidän oma vikansa.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Joku tiedemies sanoi aikoinaan, että jos joku väittää tähtitieteilijälle, että kuu on juustoa, on turha odottaa, että tieteilijä laskeutuu tornistaan ja alkaa väitellä asiasta. Harmi etten muista kuka tuon sanoi.

Kreationismin kanssa on vähän sama homma. Miten väitellä, jos toinen pitää itsepintaisesti kiinni harhaopeistaan, vaikka todisteet näyttävät selkeästi toiseen suuntaan?

Markku Ollikainen

Tutkittavan kohteen lainalaisuudet kertovat suunnittelusta.

Muutama viiva piirustusta luolan seinällä kertoo tiedemiehelle älyllisestä toiminnasta, mutta paljon isommat lainalaisuudet, koodit ja monimutkaiset systeemit eivät.
Tätä kutsutaan älylliseksi epärehellisuudeksi tarkoitushakuisista syistä.

Saanen ystävällisesti hymyillä blogille, jos edellä oleville kommenteillekin.

Tervemenoa lukemaan ja tapaamaan Lennox. Hän kuulemma tulee käymään Suomeen.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Ilmeisesti et tajunnut Lennoxin käsitevammaista retoriikkaa kuvalainaulsessa. Kreationistisen hömpän ymmärtäminen hömpäksi vaatii vähintään keskiveroälykkyyttä.

Tämän blogin suosituimmat