FAKTANTARKASTUS 2 Media julkaisee päivittäin höpöä, nettikeskusteluista puhumattakaan.

Onko kasvatustiede tiede? 3

  • Kuva 1: Ote Pirjo Ståhlen väitöskirjasta
    Kuva 1: Ote Pirjo Ståhlen väitöskirjasta
  • Kuva 2: Ote Antero Parkkosen väitöskirjasta
    Kuva 2: Ote Antero Parkkosen väitöskirjasta

Kasvatustieteen väitöskirjat ovat lukijan vastuulla. Esimerkkinä olkoon Pirjo Ståhlen väitöskirja, joka kaaos- ja entropiahömpän vuoksi (kuva1) olisi pitänyt hylätä. Nyt tuo hömppä on levinnyt viiruksen tavoin korkeakoulujen tiedonjohtamista ja innovatiivisuutta käsitteleviin opinnäytteisiin (kuva2, esimerkki)

Kuvassa esiintyvä "bifurkaatio" on yleinen väärinkäsitys. Bifurkaatiot liittyvät faasiavariuden muutoksin eikä bifurkaatiokuvissa ole aika-akselia. Fysikaalista kemiaa ei pidä yleistää organisaatioteoriaksi. 

Väitöskirjan hömppä on siitynyt myös kirjaan Pirjo Ståhle, Mauri Grönroos: Knowledge management:

Kirjan mukaan "innovaatiossa on aina kyse siitä, miten yritys osaa hyödyntää itseorganisoitumista".

Kirjan yhtenä esimerkkinä "itseorganisoitumisesta" on tämä: 

"Geenit järjestäytyvät kehittyvässä sikiössä tietyllä tavalla muodostaessaan maksasoluja ja toisella tavalla muodostaessaan lihassoluja."

Kirjan huipentumat: 

"Entropia on luovuuden lähde ja epäjärjestyksen mittari". 

"Itseään jatkuvasti uudistava organisaatio on harjaantunut entropian käsittelijä."

Kun yrittää ajatella oikein positiivisesti, voi yrittää kuvitella, että kirja on käyttänyt kaaoksen ja fysiikan termejä vain metaforina. Mutta metaforia käytetään havainnollistamaan asioita, ei sekoittamaan. Ja kun vielä metaforat perustuvat täydelliseen kaaosteorian ja fysiikan väärinymmärtämiseen, eivät metaforat tältäkään osin ole asiallisia. Metaforien avulla ei voi tehdä mitään johtopäätöksiä.

Eduskunnan tulevaisuusvaliokuntakin on nielaissut kakistelematta Ståhlen hömppäsyötin:

http://grohn.puheenvuoro.uusisuomi.fi/24979-kuinka-tulevaisuusvaliokunta...

Lisää esimerkkejä:

http://grohn.puheenvuoro.uusisuomi.fi/12473-pirjo-stahle-mauri-gronroos-...

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Ståhle nostettiin jalustalle ja taisi saada Nokialta työpaikankin aikanaan. Jotenkin tuo informaatioyhteiskuntahuuma taisi sekoittaa monen pään. Muistan hyvin hänet.
Väitöskirjasta en osaa sanoa mitään. En ole lukenut, mutta nuo poimimasti lauseet näyttävät ylimalkaisilta etten sanoisi asian vääristelyltä, mutta laukematta kokonaisuutta on vaikea puuttua. En ole kasvatustieteilijä. Kasvatustiede on pitkälti laadullista tiedettä ja sitäpä voi luonnontieteellisen pohjan perusteella olla vaikea arvioida eellei tunne laadullisen tutkimuksen perinnettä.

Tässä yksi arvon henkilön aikanaan pitämä esitys: http://info.worldbank.org/etools/docs/library/1452...

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Kyllä varmaan putkiaivoiset poliitikot ja päättäjät imevät kuin sieni kaiken hömpän mikä saa hallintojargonin tuntumaan fiksun "tieteelliseltä" muttei vaadi monimutkaista aikaa vievää ajattelutyötä, saatikka perehtyneisyyttä esimerkiksi luonnontieteisiin.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Tulevaisuusvaliokunnan puheenjohtajana Katainen tilasi Pekka Himaselta 50000 euron hintaan monisteen VÄLITTÄVÄ JA KANNUSTAVA SUOMI. Siinä todetaan mm, "Suomen innovatiivisuuden pohja on viime kädessä sen yliopistojärjestelmä, jossa Linus Torvaldsin tapaisilla innovaattoreilla on ollut mahdollisuus leikitellä uusilla ideoilla."

Pekka Himanen on taitava pudottelemaan nimiä, jolla luo itselleen uskottavuutta. Uudessa sarjassa mukana on myös place droping. Moni on mennyt Himasen retkuun. Viimeksi valtioneuvosto.

Eivät tulevaisuusvalikunnan touhuilut tuohon jääneet. Tuo Pekka Himanen onnistui myymään monisteensa sille hyvään hintaan.

Myös Tekes meni Himasen lankaan. Nykyisin Tekes käyttää runsaasti noita ns. tulevaisuudentutkijoita hyväkseen. Tulevaisuuden tutkimus on älyllistä prostituutiota, edelleenkin. Tämän toimittanut tulevaisuudentutkija on kunnostautunut myös roskatiedon jakelussa tulevaisuusvaliokunnalle tulevaisuusvaliokunnalle.

”Aikaisemmin historiassa eliitti oli se, jonka ei tarvinnut juosta paikasta toiseen ja työskennellä koko ajan; nykyisin eliitin muodostavat taas ne, jotka ovat jatkuvasti liikkeessä hoitaen kiireisiä asioita kännykällä ja yrittäen koko ajan selvitä jostakin deadlinesta.” (Pekka Himanen, Hakkerietiikka, 2001) Nyyh...
http://grohn.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2010/02/10/p...

Käyttäjän KariLaitinen kuva
Kari Laitinen

Mitäpä mieltä uudesta tutkimuksenalasta ja tutkijoista: Pelitutkimus?

http://www.aka.fi/fi/T/Nuoret/Uusin-silmin/Esittel...

https://www.tukinet.net/liitetiedostot/aineisto/68...

Ja vaikka kuinka paljon lisää...

Liippaa aika liki kasvatustiedettä.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Hesarin mukaan:

"Tutkijat eivät ole yksimielisiä siitä, että pelaamisen voisi niputtaa psyykelle vaaralliseksi toiminnaksi", sanoo Tampereen yliopiston professori Frans Mäyrä, Suomen johtava pelitutkija."
http://www.hs.fi/kotimaa/Tuhannet+suomalaiset+pelaavat+liikaa+digipelejä/a1395468658759

Harvoinpa tutkijat ovat yksimieliä. Itse en pidä mäyrää pelien tutkijana. Minusta hän on Suomen johtava pelien markkinoija. Eikä hänen laitoksensa tutki, vaan kehittää.

Mäyrän väitös oli yleisen kirjallisuustieteen alalta.

Käyttäjän KariLaitinen kuva
Kari Laitinen

Vaikken mikään tutkija/tieteilijä olekaan, niin

Häiritsee ihan Hitosti:

... että pelitutkijat pelaavat digipelejä sekä töissään, että vapaa-ajallaan (ja vielä kehuskelevat sillä)

...että pelitutkijat jakavat enemmän kuin innokkaasti neuvoja opettajille ja vanhemmille digipelaamisesta (harvemmin kriittisiä).

... että pelitutkijoista tehtyjen lehtijuttujen yhteydessä julkaistaan usein tutkijan top 5 suosittelut digipeleistä.

Jos joskus löydetään ihmisen geenistöstä selitykset, miksi toiset koukuttuvat peleihin enemmän kuin toiset, nämä pelitutkijoitten suositukset ja selitykset joutuvat ihan uuteen valoon.

Vrt. pelaamisesta innostunutta pelitutkijaa alkoholintutkijaan, joka tykkää dokaamisesta -> Objektiivisuus venyy ja paukkuu.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn Vastaus kommenttiin #7

Markkinavetoista "tutkimusta":

http://www.tekes.fi/en/whats-going-on/news/tekes-s...

http://gamelab.uta.fi/
http://gamelab.uta.fi/theses/
http://fransmayra.fi/tag/tekes/

http://game-research.com/

http://gamestudies.org/1402

Tärkein "tutkimisen" kohde liittyy tähän: "Kilpailu ajaa hyvääkin tarkoittavat peliyritykset kehittämään riippuvuutta aiheuttavia palautesyklejä..."

Elijas Bijur

Olen kansainvälisessä rahamarkkinamaailmassa työskentelevän kaverini kanssa jo 90-luvun aikana suunnitellut eräänlaista Thinktankkia. Nyt olisi ajatus uudelleen ajankohtainen.

Kyseessä olisi talouden jo yhteiskunnan toiminnan arvioiminen, eli mitä sitten tehdään kun menee huonommin kun nyt, tai jopa paljon huonommin kuin huomenna? Mitä tehdään kun ollaan kusessa hiusjuuria myöten?

Tietenkin tämä olisi toimimista tuomiopäivän profeettana, mutta olisiko muuhun syytä ja aihetta?

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Niinpä. Huippupoliitikoksi, huippuvirkamieheksi ja huippuyritysjohtajaksi kiipeäminen edellyttää psykopaattisuutta. Ilmeisesti viisaus ja psykopaattisuus eivät korreloi.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Huipuille on suotu kuitenkin huippu palkka. Miksi? Lienevätkö he sen ansainneet vai olisiko muita syitä sittenkin miksi maksetaan? Minusta sille vaikuttaa, mutta mutullehan se ilman faktoja tuntuu. Huiputkin tekevät virheitä, huiputtavatkin. Miksi poliitikonkaan pitäisi saada huippupalkkaa. Ei tulos välttämättä siitä parane, ehkä päin vastoin.

Tämän blogin suosituimmat