FAKTANTARKASTUS 2 Media julkaisee päivittäin höpöä, nettikeskusteluista puhumattakaan.

Guggenheim 6

  • Guggenheim 6
  • Guggenheim 6

Taidemuseot eivät kilpaile keskenään. Asia on päinvastoin. Mitä useampia museoita, sitä enemmän kävijöitä kussakin. Malagassa avattiin juuri kaksi uutta merkittävää museota nykytaiteen museon lisäksi: Pompidou-museo ja venäläisen taiteen museo.

New Yorkin Guggenheim vetää vuosittain yli miljoonaa kävijää, Bilbaossa (350000 asukasta) hieman vaille. Joku toisaalla laskeskelee lapsellisesti päiväkävijöiden määrää Helsingissä ja toteaa ajatuksen kannattomaksi. Guggenheim ottaa riskin pienentämällä lisenssimaksuja vuosilta, joissa kävijäennusteet ei toteudu. 

Guggenheim maksaa noin puolet siitä mitä Stadionin korjaus ja yksityisten rahoittajien osuus selviää piakkoin  arkitehtuurikilpailun jälkeen, jolloin päätösten aika. 

Useimmat kriitikot eivät ymmärrä mitään investoinneista ja kaupungille ja valtiolle syntyvistä välillisistä tuloista. 

Aluksi lähes kaikki bilbaolaiset vastustustivat Guggenheimin tuloa kaupunkiin, nyt ei juuri kukaan. Ilman Guggenheimia Bilbao ei olisi noussut kukoistukseen.    

Guggenheim on investointi. Se maksaa itsensä nopeasti epäsuorina tuottoina ja tuottaa ikuisesti.

"Museo on kerryttänyt Espanjan bruttokansantuotetta yli 3 miljardia euroa ja verotuloja 500 miljoonaa. Runsaassa kolmessa vuodessa museoon investointi maksoi itsensä."

"Guggenheim-säätiön ohjauksessa Bilbaoon on hankittu oma pysyvä kokoelma, jo yli 120 teosta, mukana muun muassa Andy Warholin, Mark Rothkon ja Anselm Kieferin töitä. Ja samaan aikaan myös nimekkäiden espanjalaisten taiteilijoiden teoksia." Yle uutiset

http://grohn.vapaavuoro.uusisuomi.fi/kulttuuri/189223-guggenheim-bilbao

Populistista ja harhaista roskaa tulvii mediaan monelta taholta. Tuollaista vaalikarjaa poliitikkojen on helppo vedättää väärillä asioilla ...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Jouko Helenius

Suurimmat vastustajat löytyvät meiltä Suomesta, muka taiteilijat. Pelkäävät kilpailua. Suurvalloilla taide on yksi vaikuttamisen muoto, sitä pehmeää. Eremitaasilla taitaa olla museo Amsterdamissa ja nyt Venäläinen museo esittelee Malagassa aikoinaan takavarikoituja repineitä. Louvresta puhumattakaan.
Jos Pajunen nostaisi pikkusormen Pietarin suuntaan, meillä olisi jo huomenna Eremitaasi. On jo ainakin matkalla Viipurissa.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Toisin kuin blogisti esittää että Guggenheimista tulisi ikuinen tulonlähde, minä uskon museosta muodostuvan ikuisen riippakiven veronmaksajille.

Mutta minulla olisi kokonaisvaltainen aivan uusi, ennennäkemätön ja mullistava taidemuseoidea, idea jonka uskoisin tuova ehtymättömän turistivirran maahamme. Tätä museota tultaisiin katsomaan joka puolelta maailmaa!

http://ukkram09.vapaavuoro.uusisuomi.fi/kulttuuri/...

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Voi, voi. Bilbaossa INVESTOINNIN KUOLETUSAIKA oli kolme vuotta, kuten blogista selviää. Eikä investoinnin käsite ole tuttua?

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Uusin selvitys:

"Pääkaupunkiseudun potentiaalinen matkailijatulo kasvaisi 36–45 miljoonaa euroa vuodessa Guggenheim-museon myötä, selviää Taloustutkimuksen 20.1. julkaisemasta Guggenheim Helsingin talousvaikutuksia käsittelevästä tutkimuksesta. Pääkaupunkiseudun kasvava vetovoima tarkoittaisi matkailualalle yli 400 uutta työpaikkaa.

Mahdollinen museo näkyisi myös kasvavina verotuloina. Taloustutkimuksen lukujen mukaan valtion verotulot kasvaisivat 9,6 miljoonaa ja pääkaupunkiseudun 2,6 miljoonaa euroa. Lisäksi työllisyyden parantuessa julkiset menot vähenisivät neljä miljoonaa euroa vuodessa."

http://www.guggenheimhki.fi/taloustutkimus-guggenh...

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

”Bilbaon Guggenheim on nyt 19-vuotias. Suurin sen mukanaan tuoma turistimäärien kasvu tapahtui heti museon avaamisen jälkeen, mutta kasvu on jatkunut rauhallisempana senkin jälkeen. Viime vuonna rikoimme aiemman vuotuisen matkailijaennätyksemme”, Alea Castaños sanoo.

http://www.hs.fi/kaupunki/a1453444594419

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Tämän blogin suosituimmat