FAKTANTARKASTUS 2 Media julkaisee päivittäin höpöä, nettikeskusteluista puhumattakaan.

Guggenheim 6b

  • Guggenheim 6b

Taidemuseot eivät kilpaile keskenään. Asia on päinvastoin. Mitä useampia museoita, sitä enemmän kävijöitä kussakin. Malagassa avattiin juuri kaksi uutta merkittävää museota nykytaiteen museon lisäksi: Pompidou-museo ja venäläisen taiteen museo.

New Yorkin Guggenheim vetää vuosittain yli miljoonaa kävijää, Bilbaossa (350000 asukasta) hieman vaille. Joku toisaalla laskeskelee lapsellisesti päiväkävijöiden määrää Helsingissä ja toteaa ajatuksen kannattomaksi. Guggenheim ottaa riskin pienentämällä lisenssimaksuja vuosilta, joissa kävijäennusteet ei toteudu. 

Guggenheim maksaa noin puolet siitä mitä Stadionin korjaus ja yksityisten rahoittajien osuus selviää piakkoin  arkitehtuurikilpailun jälkeen, jolloin päätösten aika. 

Useimmat maallikkokriitikot eivät ymmärrä mitään investoinneista ja kaupungille ja valtiolle syntyvistä välillisistä tuloista. 

Aluksi lähes kaikki bilbaolaiset vastustustivat Guggenheimin tuloa kaupunkiin, nyt ei juuri kukaan. Ilman Guggenheimia Bilbao ei olisi noussut kukoistukseen.    

Guggenheim on investointi. Se maksaa itsensä nopeasti epäsuorina tuottoina ja tuottaa ikuisesti.

"Museo on kerryttänyt Espanjan bruttokansantuotetta yli 3 miljardia euroa ja verotuloja 500 miljoonaa. Runsaassa kolmessa vuodessa museoon investointi maksoi itsensä."

"Guggenheim-säätiön ohjauksessa Bilbaoon on hankittu oma pysyvä kokoelma, jo yli 120 teosta, mukana muun muassa Andy Warholin, Mark Rothkon ja Anselm Kieferin töitä. Ja samaan aikaan myös nimekkäiden espanjalaisten taiteilijoiden teoksia." Yle uutiset

http://grohn.vapaavuoro.uusisuomi.fi/kulttuuri/189223-guggenheim-bilbao

Populistista ja harhaista roskaa tulvii mediaan monelta taholta. Tuollaista vaalikarjaa poliitikkojen on helppo vedättää väärillä asioilla ...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Elijas Bijur

Rohkenen olla erimielinen arvoisan blogistin kanssa. Ensinnäkin lähtökohtaisesti Espanjan asukasluku on noin 46 miljoonaa ja Suomen 5,5 miljoonaan. Bilbaon lähellä on Ranska, jossa vielä lukuisampi asujamisto.

Mistä Suomessa otetaan puolet Bilbaon miljoonan kävijän määrästä? Venäläisiä ei kovin paljoa kiinnosta tämän hetken taide, muuta heillä on ylen runsaasti. Mistä ne muut kävijät, tuskin joka kymmenes suomalainen käy vuosittain museossa. Kun Amos Andersonin taidemuseo laajentaa mielenkiintoisesti ja omalla rahoituksella ja jopa maksaa kaupungille vuokraa maanalaisista tiloista.

Lisäksi 120 taideteoksen kokoelma on todella pieni kun museo on ollut olemassa jo lähes parikymmentä vuotta. Jopa Hyvinkään kaupunginmuseon kokoelmat ovat huomattavasti arvokkaammat ja merkittävimmät, Hämeenlinnasta nyt puhumattakaan.

Olen valmis hyväksymään museon tulon, jos tontista maksetaan täysi ajankohtainen hinta ja museo rakennetaan ja sitä pyöritetään ilman kaupungin tai valtion tukea! Tuskin muuten tulee onnistumaan?

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Ei kannattaisi kirjoittaa asioista, joista on ihan pihalla. Joka kappaleessasi. Kertaus on opintojen äiti ... Aloita opiskelusi käsitteestä pysyvä näyttely.

Elijas Bijur

Toki olen onnistunut ymmärtämään vähäisen koulutukseni kautta eron pysyvän näyttelyn ja vaihtuvan näyttelyn välillä. Olen käynyt jopa siinä kamalassa rotiskossa Bilbaossa, jossa ei oikeastaan ollut mitään mielenkiintoista nähtävää. Useat teokset, siitä pysyvästä kokoelmasta, esim. Warholin, olivat lähinnä vedoksia. Se siitä erikoisuudesta!

Ja miljoonakaupungissa Berliinissä museo ei menestynyt, luukut lyötiin kiinni. Miten nopeasti moinen tapahtuisi Suomessa? Venetsian museo on vaikeuksissa, ja varmaan pian se ns. Bilbaon ihmekin. Kun uutuuden viehätys katoaa, niin katoaa kiinnostuskin.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Tuo Berliini juttu kertoo, että olet todella pihalla. Näyttely oli pankin yläkerrassa, jonka pankki otti omaan käyttöönsä.

Ja, hohhoijaa, pysyvä kokoelma ei ole sama kuin pysyvä näyttely.

Kaiketi kipaisit Bilbaon näyttelyssä lentopallokisojen yhteydessä?

Elijas Bijur

Kohtuullisen iso tila olikin, mutta miksi ei rakennettu uutta ja hienoa jos oli niin hyvä bisness kuin asiaa miellä Suomessa yritetään uskotella.

Entäs ne Venetsian vaikeudet ja lopettamisuhka? Eikä naapurimaan pääkaupunkikaan ollut kiinnostunut saada moista ilmiötä itselleen. Fiksuja nuo ruotsalaiset!

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn Vastaus kommenttiin #5

Venetsiassa ei ole Guggenheim museota, vaan Peggy Guggenheim Collection. Mainintasi Warholestakin on höpöä.

Kenen jakelemaa hömppää kierrätät?

Käyttäjän jallerajala kuva
Jari Rajala

Jos kukkeli turkuun tulee niin lupaan kyllä maksaa ainakin yhden pääsylipun ;D

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Investoinnin kannalta pääsyliput ovat yksi hailee. Välilliset hyödyt yrityksille, kunnille ja valtiolle ovat pari kertalukua suuremmat.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Samanlainen vastustus kohdistui Kiasmaan, Oopperataloon, Musiikkitaloon...

Tämän blogin suosituimmat