Mediakritiikkiä Julkinen keskustelu liian usein käsitevammaista höpöä.

Tekes höpsii innovatiivisuudesta

  • Kilpailukykyselvityksestä, WEF
    Kilpailukykyselvityksestä, WEF
  • Kuva 2: Innovaatiot per kapita
    Kuva 2: Innovaatiot per kapita

Tekesin tiedottajat pitäisi panna kielikurssille. Tekesin uutinen väittää tällaista:  

"Suomi on maailman innovatiivisin maa 

Maailman talousfoorumin tuoreessa raportissa arvioitiin 144 maan kilpailukykyä kahdentoista eri osa-alueen kautta. Suomi sijoittui ykköseksi innovatiivisuudessa. 

Torstaina 9.7.2015 julkaistussa Maailman talousfoorumin (WEF) innovaatiovertailussa Suomi sijoittui maailman innovatiivisimmaksi maaksi. Suomen jälkeen toisena oli Sveitsi ja kolmantena Israel.

 

Kuitenkin kilpailukykyselvityksessä osa-alueessa innovation on kyse vain potentiaalista: capasity/commitment, katso kuva! 

Ja kuten aina, teknologiabyrokraateille panos on tulos ...

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Jostain luin, että sinä aikana kun innovaatioita on erityisesti peräänkuulutettu, ei yhtä isoa suomalaista innovaatiota ole pystytty nimeämään.

Ammattikorkeakoulujen vertailussakin luin joskus, että innovatiivisuuden tulosta mitataan syntyneitten raporttien määrällä. Konstikaan ei raportteja ole tehtailla, jos niiden sisällön laadulle ei ole arviointijärjestelmää. Yliopistoissa julkaistaan kv. vertaisarvioinnin kautta.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Niinpä. Mielenkiintoista kyllä, innovaatiot/kapita on jo pitkään ollut yleismaailmallisesti laskussa, kuva 2.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Höpöt myös Taneli Heikka/HS:

"Suomi on jälleen maailman innovatiivisin maa! Maailman talousfoorumin heinäkuussa julkaistussa raportissa kerrotaan myös se, että Suomi on maailman neljänneksi kilpailukykyisin talous."
http://www.hs.fi/ulkomaat/a1305970925868

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

Missä Heikka menee mielestäsi metsään?

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Kuitenkin kilpailukykyselvityksessä osa-alueessa innovation on kyse vain potentiaalista: capasity/commitment, katso kuva!

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

Jos uusi idea toteutetaan toimivasti ja toteutus tuottaa vähemmän tai vain yhtä paljon hyötyä kuin aiemmat ratkaisut, onko se innovaatio? Vai onko innovaatio vain toimivasti toteutettu uusi idea, joka tuottaa enemmän hyötyä kuin aiemmat ratkaisut?

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Tekesin pääjohtaja jatkaa blogussaan höpsimistä innovatiivisuudesta:

"Suomen vahvuuksia ovat innovatiivisuus ja osaaminen, erityisesti ICT-osaaminen. Maailman talousfoorumi WEF sijoitti kesällä Suomen ykköseksi innovatiivisuusvertailussaan. Meille ropisi pisteitä maailman parhaasta yhteistyöstä yliopistojen ja yritysten välillä sekä osaavimmista tutkijoista ja insinööreistä."

http://www.tekes.fi/nyt/blogit-2015/pekka-soini-ki...

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

"Pääosin innovaatiomittarit ovat keskittyneet resurssipuolelle, on sitten kyse kovista tai pehmeistä indikaattoreista. Itse innovaatiot kuuluvat selvästi tuotosmittareiden joukkoon. Niiden kehittely on tilastontekijöille oikeastaan resurssimittareita haastavampaa. Niistä, varsinkin vertailukelpoisista, on myös suurempi pula kuin resurssimittareista."

http://www.stat.fi/tup/tietoaika/ta_04_05_kilpailu...

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

"Esitettyä indikaattorimallia voi kritisoida monellakin tapaa. Ensinnäkin voi kysyä, kuvaavatko pelkät lukumäärätiedot sitä, miten merkittäviä innovaatioita eri maissa on tehty. Onhan osa patenteista ja mallisuojista tehty pelkästään neuvottelutaktisessa mielessä ilman tarkoitusta käyttää niitä itse tuotannossa.

Toiseksi ehkä patenttien määrä pitäisikin jakaa mieluummin t&k-menoilla, jotta saataisiin panostukseen paremmin suhteutettu innovaatiomittari. Silloin myös Suomen sijoitus putoaisi selvästi. Väkiluvun tai bkt:n käyttäminen suhteuttajana on kuitenkin makrotasolla yleisin menetelmä. Lukumäärätiedon käyttöä osoittajassa taas puoltaa se, että patenttien arvon määritys on liian vaikeaa."
http://www.stat.fi/tup/tietoaika/ta_04_05_kilpailu...

Tämän blogin suosituimmat

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset