FAKTANTARKASTUS 2 Media julkaisee päivittäin höpöä, nettikeskusteluista puhumattakaan.

Tekoäly: määrä ei muutu laaduksi

  • David Lagercrantz: Se mikä ei tapa
    David Lagercrantz: Se mikä ei tapa

Tekoälyhöpöä tulee nykyisin kaikista tuuteista, kuva. Ikäänkuin määrä muka muuttuisi laaduksi. Väkisin väännetty "opettavainen"  kirja. 

David Lagercrantz: Se mikä ei tapa

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

"Hawking has gone on the public record with ominous pronouncements about AI. "

"As great a cosmologist as Hawking undoubtedly is, he’s a lousy philosopher of science, let alone predictor of the far-off future. He himself has dismissed philosophy altogether"

http://www.salon.com/2015/10/15/calm_down_artifici...

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Ihmisillä on harhainen kuva tekoälyn mahdollisuuksista ja he liittävät tuon harhan robottien mahdollisuuksiin. Harhaa tuetaan singulariteettikuvitelmalla, joka perustuu virheelliseen käsitykseen siitä, että määrä muka muuttuisi laaduksi.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Määrä ei muutu laaduksi:

"Mitä enemmän aivoissa on neuronien yhteyksiä ja mitä nopeammin yhteydet toimivat, sitä tehokkaammat aivot ovat. Näitä asioita parantamalla ihmisen älystä pääsee heittämällä ohi.

Supertekoälyyn eli ASI:in (artificial superintelligence) voidaan päästä, sillä tietokoneiden kyky suorittaa laskutoimituksia nopeutuu kiihtyvästi. Samalla saatamme oppia luomaan ihmisaivoista keinotekoisen kopion. Sellainen voidaan virittää orgaanisia aivoja nopeammaksi."

http://nyt.fi/a1450061141676

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Reaiteetti:

But as an AI researcher, I know that the reality is much more mundane. Human-level artificial intelligence - also called artificial general intelligence - will be created slowly, over a long period of time. And it is very, very unlikely that a robot would ever be smart enough to devise a way to dry the world’s oceans without being smart enough to understand why that would be a problem ...

http://www.weforum.org/agenda/2016/01/no-the-robot...

Juhani Vehmaskangas

Tekoöly on todellisuutta. Älyhän on sitä, että annettujen tietojen perusteella pystyy valitsemaan parhaan lopputuloksen - ja siihen kone jo nyt pystyy.

Ei vaan, äly on sitä, että voi valita huonon tuloksen olettaen, ja odottaen, ja luottaen siihen, että lopputulos on parempi.

Siihen minä pystyn, entä sinä, entä kone?

Mitä siis äly on?

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Tekoäly on kovin laaja käsite. Kone pystyy päättelemään selvästi ihmistä tehokkaammin kunhan säännöt ovat suhteellisen selvät. Shakissa en ole koskaan pärjännyt edes hitaille tietokoneille.

Kone myös pystyy oppimaan epäonnistumisten ja onnistumisten välillä. Tästä on paljon iloa robotiikassa kunhan kone ei hajoa epäonnistuessaan. Kaikkiin muuttuviin olosuhteisiin ei voi luoda ohjeita, mutta kone jaksaa yrittää kunnes löytää sen toimivan konstin. Sitä on itsenäinen oppiminen. Mallisuoriksen näyttämällä oppimista voi tietysti nopeuttaa.

Näiden kahden päälinjan avulla on "helppo" luoda vaikka autonomisia ajoneuvoja. Liikennesäännöt ja oppivat algoritmit.

Mutta onko tuo sitten tekoälyä. Älyä tarvitaan kun kokemusten ja arvojen perusteella laaditaan uusia sääntöjä, joilla päästää parempiin lopputuloksiin.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Autonomiset ajoneuvoy eivät pärjää pelkillä säännöillä.

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Tekoäly rauhoittuu kummasti kun vetää töpselin seinästä. Jos ei sitten opi kehittämään ja hallitsemaan tarvitsemaansa energiaa itse, mutta tässä energian tuotantoteknologiat laahaavat perässä. Ja äkkiäkö joku voimalinja keskusyksikköön katkaistaan, vaikka äly yrittäisi estää sen.

HS:n juttulinkissä väitetään, että äly pystyisi "muokkaamaan ympäristöään energiaksi". En ymmärrä miten se voisi tapahtua pelkillä biteillä ja algoritmeilla. Äly tarvitsisi fyysisiä ulokkeita ympärilleen jotta pääsisi raaka-aineisiin käsiksi ja ihmistä voisi epäilyttää ajoissa, että miksi laite ko. ulokkeita rakentelee.

Tämän blogin suosituimmat