FAKTANTARKASTUS 2 Media julkaisee päivittäin höpöä, nettikeskusteluista puhumattakaan.

Ilmeet eivät ole tunteita

  • Ilmeet eivät ole tunteita

Hesarin tiedetoimittaja Timo Paukku höpsii otsikolla Ystävärobotti Pepper osaa lukea ihmisen tunteita.  Ilmeet, eleet ja äänensävyt eivät ole tunteita. Ne toki voivat ilmentää tunteita. Mutta tunne on reaktio jollekin, robotti Pepperin tapauksessa reaktio Pepperiä kohtaa. Vanhus on tavallaan vauvan roolissa. Kammottavaa!

"Tunne on jonkin ärsykkeen aiheuttama lyhytaikainen kokemus tai reaktio. Yleensä tunne herää sosiaalisissa tilanteissa, ajattelun tai tavoitteiden yhteydessä." Wiki

"Ja Pepper, se on tehty reagoimaan ihmisen tunteisiin. Sen ohjelmat osaavat lukea ilmeitä, eleitä ja äänensävyjä. Robotti oppii tunnistamaan keskeisiä emootioita.

Pepper "ymmärtää", milloin ihminen on iloinen, yllättynyt, vihainen, huolestunut tai surullinen. Jos ihminen vaikuttaa surumieliseltä, Pepper voi yrittää piristää soittamalla musiikkia tai kertomalla vitsin." HS

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän HannuSinivirta kuva
Hannu Sinivirta

Kammottavaa todellakin. Hoivamenetelmät ikääntyneiden vanhusten kohdalla robotiikan keinoin, eivät palvele todellista tarkoitusta. Mikään robotti ei koskaan korvaa ihmisen antamaa palautetta.

On suorastaan irvokasta, että ks. teknologiaa ollaan edes osittain korvaamassa ja tai lisäämässä hoitomuotojen tueksi.

Tilanne voi olla toinen, jos roboteista tehdään leluja, jolla vanheneva ihmninen voi vaikkapa leikkiä ja ladata itse niihin sopiviksi katsomiaan ohjelmia. Tämäkään ei välttämättä palvele kaikkia vanhuksia. Heillä ei yksinkertaisesti ole teknisiä valmiuksia ja mielenkiintoakaan.

Mutta jos robotiikkaa pyritään kehittämään "tunteiden tulkiksi", mennään pahasti metsään.

Ihmisen tunteita osaa lukea vain toinen ihminen. Robotilla on yksinkertaisesti keinotunteet- ja äly.

Yksi huono esimerkki on myös ikääntyvien vanhusten kotihoidon etäpälvelut, etäpäätteiden avulla. Tässäkin mennään pahasti metsään ja juuri sen vuoksi, että kotihoitajia ei ole riittävästi. Tämä on myös seurausta säästöistä, joita kohdennetaan kotihoitajien vähentämiseen ns. digitalisaation nimissä.

Tämän blogin suosituimmat