FAKTANTARKASTUS 2 Media julkaisee päivittäin höpöä, nettikeskusteluista puhumattakaan.

Digimurros oli 35 vuotta sitten

  • Digimurros oli 35 vuotta sitten
  • Gerd Leonhardin harhaa 1. digitalisaation 1. vaiheesta
    Gerd Leonhardin harhaa 1. digitalisaation 1. vaiheesta
  • Hohhoijaa!
    Hohhoijaa!

 

Elämme muka digitalisaation murrosvaihetta. Ei. Sellainen oli jo yli 30 vuotta sitten. Silloin minäkin oli kehittämässä maailman ensimmäisiä digitaalisia hissejä ja puhelinkeskuksia. Ja kolleegat mm. stakkereita, varastorobotteja.

80-luvulla piti tietokoneiden mullistaa opetus. Vuosikymmenen lopulla piti tekoälyn olla ratkaisu kaikkeen. 90-luvulla multimedia syrjäytti EU:n puiteohjelmissa sulautetut järjestelmät. Nykyinen digitalisaation tarkoittaa entistä laajemmin verkotettuja sulautettuja järjestelmiä. Lanseerasin termin sulautetut järjestelmät (embedded systems) 80-luvun alussa. 

Hypen vallassa yritetty technogy push onnistuu hyvin harvoin oli tasona sitten yhteiskunta tai yritys.

http://grohn.vapaavuoro.uusisuomi.fi/kulttuuri/211947-digitalisaation-mu...

 

Suomen digitalisaation harhainen historia: 

http://grohn.puheenvuoro.uusisuomi.fi/214583-suomen-digitalisoinnin-hist...

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän TarjaKaltiomaa kuva
Tarja Kaltiomaa

Mikähän se tuntematon ongelma on?

Mielestäni digitalisaatio jo tähän mennessä on ratkaissut lukemattomia ongelmia. Digitalisaatio sinänsä on ehkä jokin uusi sana, joka pitää tähänkin editoriin erikseen hyväksyä.

Esimerkiksi nämä some-alustat joita nykyään voi käyttää, ovat varmasti olleet ratkaisu moneen pulmaan. Kuinka moni asia jäisi sanomatta kokonaan, jos siitä ei voisi somessa kertoa, puhua ja keskustella?

Ehkä nykyään ei enää niin paljon ajatellakaan, että ihmisten asioitaan hoitaakseen pitäisi tavata toisia ihmisiä. Jospa monet asia voidaan jo hoitaa vain verkon välityksellä. Tästä ei ole voitu vielä 1990-luvulla uneksiakaan.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

SUOMEN DIGITALISOINNIN HISTORIA 1995–2015 http://suomidigi.com
Rajaus on täysin harhainen. Digitalisointi alkoi jo 70-luvun lopussa, mutta tuo kirjoittajajoukko ei ollut siinä mukana.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Kehittyneen maailman talouskasvu johtui aikaisemmasta digitaalisuuden murroksesta. Nyt on vain pseudomurros ja talouskasvua vain kehittyvissä maissa.

Käyttäjän TarjaKaltiomaa kuva
Tarja Kaltiomaa

Digitaalisuuden ja tietokoneiden kaikkia hyötyjä ei vielä ole löytynyt. Myöskään luonnonmukaisuudesta ja materiaalikierrätyksestä ei ehkä vielä ole kaikkia ammennettu. Ihmisen mielestäni tulee sekä mukautua olosuhteisiin että kehittää niitä. Vielä on paljon löydettävää tässä maailmassa.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Ja varsinkin on paljon löysää puhetta, jota etenkin konsultit laskettelevat solkenaan:

http://grohn.vapaavuoro.uusisuomi.fi/kulttuuri/202...

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn
Käyttäjän TarjaKaltiomaa kuva
Tarja Kaltiomaa

Luin nuo molemmat linkit. Suhtautumista digitalisaatioon on monentasoista, mutta eipä ihmiskuntakaan ole kovin homogeeninen yhteisö. Moni ei vielä edes ole omaksunut sitä, että ihminen olisi henkisyydessään jatkumo, mikä auttaisi ymmärtämään digitalisaation hyötyä paremmin kuin mentaliteetilla, että se auttaisi pääsemään työnteosta. Työn tekeminen saattaa monilla ihmisillä olla ihmisten peruskauraa, johon liittyy liikkuminen, kommunikaatio muiden ihmisten kanssa, taitojen kartuttaminen ja osaaminen jne. Moni saattaa kokea uhkana sen, että roboteista puhutaan pelkästään niin, että ne vievät ihmisiltä työt. Ennen näitä vaiheita edes osittain, pitäisi digitalisaation avulla ratkaista mm. länsimaailmaa vaivaavat rahoituspulat. Ihmisillä näyttää olevan estoisuutta ratkaista rahoituspulan vaivoja. Minulla on näistä asioista pari kirjoitusta mm. "Rahoituspulan syyt ja ratkaisut".

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Tämä on harhaa:

"Ennen näitä vaiheita edes osittain, pitäisi digitalisaation avulla ratkaista mm. länsimaailmaa vaivaavat rahoituspulat. Ihmisillä näyttää olevan estoisuutta ratkaista rahoituspulan vaivoja."

Kehittyneen maailman talouskasvu johtui aikaisemmasta digitaalisuuden murroksesta. Nyt on vain pseudomurros ja talouskasvua vain kehittyvissä maissa.

Käyttäjän TarjaKaltiomaa kuva
Tarja Kaltiomaa Vastaus kommenttiin #17

Uudet ajatukset vaativat luovuutta, ehkä kaikki vanhat kaavat eivät enää tuota samalla tavalla kuin ennen. Digitaalisuus ja tietokoneet ovat väline, tarve tehdä asioita voi olla motivaationa luovuudelle. Tarve pitäisi ensin hyväksyä. Kirjoitan tästä aiheesta "Miten raha kiertää Euroopassa?" blogissani.

Käyttäjän TarjaKaltiomaa kuva
Tarja Kaltiomaa

Linkissä olevasta kirjoituksesta saa sen käsityksen, minkä kirjoituksen tekijäkin sanoo, että mentäisiin kehityksessä tietokoneet edellä.

Siitä huolimatta, että ihmiskunta on ottanut käyttöönsä automaatiota ja digitalisaatiota, pitäisi huomioida tärkeämpänä asiana ihmislajia koskevat asiat ja ihmislajin pysyminen terveenä tässä biologisessa luontomaailmassamme. Tässä kirjoituksessa puhutaan opetuksesta ja ihmisten sopeuttamisesta koneiden käyttäjiksi.

Ihmiset kuitenkin ovat ihmisiä ja jotta he voivat olla koneiden käyttäjiä ja hyödyntäjiä, ihmisten hyvinvointi ja terveys sekä rahoituspalveluitten toteuttaminen järkevästi eri yhteiskunnissa tulevaisuuden turvaamiseksi on tärkeä kysymys, joka menee tämän digitalisaatioajattelun edellä.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Samaa mieltä. Digiteknologiaan monet suhtautuvat eräänlaisena Pelastusoppina.

Tämän blogin suosituimmat