FAKTANTARKASTUS 2 Media julkaisee päivittäin höpöä, nettikeskusteluista puhumattakaan.

Digipelit kehittävät vain pelaamistaitoja ?

  • Digipelit kehittävät vain pelaamistaitoja ?

Aivojumppa ei kehitä aivoja (kuva) vaan aivojumppataitoa ja digipelit kehittävät vain pelitaitoja. Miksi niihin kannattaa uhrata aikaansa. Lasten vanhemmat, jotka kuvittelevat pelit hyödyllisiksi, ovat väärässä.   Neuroplastisuus ohjaa aivot väärälle raiteelle. 

http://www.wsj.com/articles/brain-exercises-dont-live-up-to-the-hype-res...

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän olliripatti kuva
Olli Ripatti

Pelaamisessa on muutakin kuin pelkkää "pelaamista". EIkä pelien hyödyllisyyttä tule arvioida pelkästään aivoja kehittävänä toimintana. Esim omat poikamme ovat saaneet kansainvälisiä ystäviä, kehittäneet sosiaalisia taitojaan ja oppineet siinä sivussa sujuvan englannin kielen. Ja kaikki tämä pelaamalla tai peliin liittyvällä toiminnalla.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Kansaivälisiä ystäviä, joo. Sosiaalisia taitoja, joo. Sujuva englanti, joo. Nyhjäämällä...

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Juuri noin! Omasta kuopuksestani voisin sanoa samat asiat. Vaikuttaa siltä, että bloggaaja Gröhn on päättänyt digipelaamisen olevan nyhjäämistä*), joten hän ei halua kuulla sanaakaan harrastuksen valopuolista.

*)Tarkemmin määrittelemätön passiiviselta näyttävä tapa viettää aikaa.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Sitä ja addiktio. Puolustelut ovat korkeintaan hupaisia. Pelikasvattajien verkosto" on nimestään huolimatta pelien markkinoinnin peitejärjestö. Heidän julkaisemassaan 150 sivuisessa Pelikasvattajan käsikirjassa aivot mainitaan vain 6 kertaa ja konteksti on pelien aivoja stimuloiva vaikutus.

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen

Kun ymmärtää miten pelit on luotu ja miten ne toimivat, niin omia aivojaan käyttävä ei pelimaailmassa aikaansa haaskaa, paitsi jos ansaitsee palkkansa pelikehittäjänä.

Pelaaja kulkee orjallisesti niitä polkuja, joita pelinkehittäjä on luonut. Mitään muuta ratkaisumallia ei ole ....toistaiseksi.

Kyllä konsolipeli voi aivoja kuntouttaa jossain mielessä, mutta samalla jotkin aivotoiminnat häiriintyvät konemaisen vääränmallisen illuusion kourissa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Varmasti kaikki opittu auttaa suoriutumaan toisista tehtävistä, joilla on analogisesti jotain yhteistä aiemmin opitun kanssa. Vastaavasti joku on väittänyt, että shakin peluussa harjaantuminen tarkoittaa vain sitä, että oppii pelaamaan paremmin shakkia.

Todennäköisesti tuo vaikutus muille alueille ei ole kuitenkaan ainakaan mainitsemassasi testissä ollut riittävän suuri tullakseen havaituksi tai sitten koe oli järjestetty epäoptimaalisesti valiten huonoja vertaisalueita.

Jo pelkästään sorminäppäryyden kehittymisen on katsottu vaikuttavan positiivisesti aivotoiminnan kehittymiseen. Ja pelien kohdalla on myös niin, että osassa niitä joutuu todellakin käyttämään loogista päättelykyä vaikka suurin osa onkin pelin laatijan ohjaaman polun seuraamista, kuten toinen kommentoija aiemmin antoi ymmärtää.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Joo. Anekdoottien todistusvoima päihittää tutkimuksen, kuten uskomushoidoista tiedetään.

Tämän blogin suosituimmat