FAKTANTARKASTUS 2 Media julkaisee päivittäin höpöä, nettikeskusteluista puhumattakaan.

Valtaojan suhteen vastuu kuulijoilla

  • Valtaojan suhteen vastuu kuulijoilla

Esko Valtaoja toisti tämän vanhan juttunsa tänään radion haastattelussa:

" Jos avaruus OLISI ääretön, siellä olisi ääretön määrä materiaa, tähtiä planeettoja, pölyä ja olentoja. Kun elämä koostuu noin 31 alkuaineesta (joita on rajallinen määrä) ja ihminen äärellisestä määrästä atomeja ja molekyylejä, olisi äärettömässä avaruudessa ääretön määrä kopioita maapallosta ja jokaisesta meistä. Kukapa haluaisi rasittaa maailmankaikkeutta sellaisella..."  

Että näinkö se menisi? Ei. Ihmisillä on historiansa, jossa mukana sattuma. Mietipä sitä! Toisekseen, jos fysiikan lait eivät kiellä jotain, ei siitä seuraa, että tuo jotain olisi olemassa. Olkoon esimerkkinä vaikka ns.  Multiversumi.  

Kannattaa myös muistaa, että jos jonkun systeemin malli on kaoottinen, ei siitä välttämättä seuraa, että itse systeemi olisi kaoottinen.

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Mutta tokihan ääretön on aina ääretön. Silloin kaikkea olisi pakko löytyä ääretön määrä. Täsmälleen maapallon kaltaisia planeettoja ihmiskuntineen ja samanlaisine historioineen olisi ääretön määrä. Myös sellaisia, joissa Hitlerillä olisi ollut millimetriä lyhyemmät viikset - niitäkin olisi ääretön määrä kuin myös sellaisia, joissa Suomi olisi voittanut jatkosodan.

Jos ei kvadriljoona valovuotta matkustettuaan vielä olisi yhtään samankaltaista planeettaa löytynyt, niin sitten matkustettaisiin toiset kvadriljoona valovuotta ja tuo matka ei loppuisi milloinkaan.

MUTTA, juuri edellä mainitusta järjettömyydestä johtuen en usko maailmankaikkeuden äärettömyyteen. Uskon ennemminkin siihen, että maailmankaikkeus kaartuu neljännessä ulottuvuudessa siten, että se on äärellinen. Kolmiulotteisen avaruuden rajoja ei toki milloinkaan tule vastaan.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Tieteenvastsista roskaa. Edellyttäisi determinismiä ja ergodisuutta.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Kumpi on sitä tieteenvastaista roskaa? Kirjoitin kahdesta toisilleen vastakkaisesta maailmankaikkeuden hypoteesista.

Oletan, että tarkoitat sitä äärettömyyttä, jota käsittelin ensin. Se ei mielestäni tarvitse determinismiä, koska äärettömyydessä eivät vaihtoehdot lopu milloinkaan. Niitä on siis ÄÄRETÖN määrä. Jos katsot, että samojen asioiden toistuminen samalla tavalla edellyttää determinismiä, niin ajattelet itse asiassa jonkinlaista "kvasiäärettömyyttä".

Mutta kuten totesin, en usko tuohon äärettömyyteen lainkaan. Uskon rajattomaan äärellisyyteen.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn Vastaus kommenttiin #3

Roska lähtee siitä, että olisi identtisiä maapalloja relvisiittoineen. Kun Valtaoja menee biologian puolelle, syntyy puhdasta roskaa. Hävetköön.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen Vastaus kommenttiin #4

Ainakin lääkärin työstä V. kuulemma suolsi hölynpölyä.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Kukaanhan ei ole äärettömän oikeassa, ei tiedekään. Kaikella on rajansa.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Huuhaa ja fundamentalistinen uskonnollisuus katsovat maagisen ajattelunsa olevan oikeassa, toistavat ikivanhoja mantrojaa.

Tiede korjaa itseään ja siksi edistyy.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #8

Totta, tiede todella korjaa itseään. Hyvä niin. Eilen luin, taisi olla Yliopistolehti vai SK, antropologiasta. Pitäisikö siitä luopua yliopistoaineena? Joskus voi olla jokin alue tiensä päässä. Onko takanapäinkin äärettömyys?

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn Vastaus kommenttiin #9

Digihöpötystä jne. voidaan tutkia antropologisin menetelmin...

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Huhhuh Valtaoja:

”Esko Valtaoja kirjoitti kolumnissaan (TS 1.12.2015), että terrorismi ei ole juuri minkään suuruinen ongelma länsimaissa. Hän perusteli väitettään sillä, että sotien, murhien ja liikenneonnettomuuksien uhriluvut ovat erittäin paljon suurempia kuin terroristi-iskuissa kuolleiden määrät.”
http://www.ts.fi/mielipiteet/lukijoilta/833767/Val...