FAKTANTARKASTUS 2 Media julkaisee päivittäin höpöä, nettikeskusteluista puhumattakaan.

Hararin kirjat lukijan vastuulla 1

  • Harari: Homo Deus
Kuva 1
    Harari: Homo Deus Kuva 1
  • Harari
Kuva 2
    Harari Kuva 2

Yuval Harari levittää höpöä aivoista ja tekoälystä. Hän ei ole aivotutkija ja hänen kirjansa ovat täysin lukijan vastuulla myös muilta osin. 


"Robottiautojen kehittymisen myötä Wazesta voi tulla täysin itsenäinen toimija. Palvelu tietää netin kautta, missä muut käyttäjät ovat, joten se voi optimoida autojen liikkeet siten, että kaikki pääsevät sujuvasti perille. Waze siis ajattelee puolestamme. Ihmisen aivotoiminta on biokemiallinen reaktio, Harari kirjoittaa. Se on biologinen algoritmi, johon pätevät samat matemaattiset lainalaisuudet kuin tietotekniikassa käytettäviin elektronisiin algoritmeihin."
Marko Junkkari/HS 

https://www.amazon.com/Homo-Deus-Brief-History-Tomorrow-ebook/dp/B01BBQ33VE

https://kirja.elisa.fi/ekirja/sapiens-ihmisen-lyhyt-historia

 

Osa 2

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Höpökirjoittajien tyypillinen kikka on heittää jokin irrallinen näkemys, jolloin maallikkolukijalla tulee käsitys asian relevanssista ja siirtyä sitten eteenpäin. Tässä esimerkissä mainittu Nick Bostrom on tunnettu transhumanisti, yksi tuon teknologiahöpön julistajista:

Some experts and thinkers, such as Nick Bostrom, warn that humankind is unlikely to suffer this degradation, because once artificial intelligence surpasses human intelligence, it might simply exterminate humankind. The AI would likely do so either for fear that humankind would turn against it and try to pull its plug, or in pursuit of some unfathomable goal of its own. For it would be extremely difficult for humans to control the motivation of a system smarter than themselves. HOMO DEUX

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Samaa maallikoiden huijauskikkaa käyttää myös populaarkirjoittajaksi ryhtynyt Michio Kaku entinen fyysikko kirjassaan Future of the Mind:

In particular, the year 2045 looms as an important one for Dr. Kurzweil, since that is when he believes the “singularity” will take hold. By then, he claims, machines will have surpassed humans in intelligence and in fact will have created next-generation robots even smarter than themselves. Since this process can continue indefinitely, it means, according to Dr. Kurzweil, a never-ending acceleration of the power of machines. In this scenario, we should either merge with our creations or step out of their way.

Valitettavasti määrä ei muutu laaduksi tekoälynkään osalta.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Ihmisen kieli on ilman muuta eläinten kielistä monimutkaisin, mutta on ihan selvää, että monet nisäkkäät, varsinkin kädelliset ja valaat; ja monet linnut, varsinkin niin sanotut vokaalioppijat, suunnittelevat kaikenlaista niin yksilöinä, perheinä kuin yhteisöinäkin.

Ihmisellä on ollut enemmän vaikutusta maapallon kuvaan kuin muilla eliöillä. Joku voisi sanoa, että koneilla on ollut vielä enemmän vaikutusta, mutta tähän asti ne ovat olleet ihmisten suunnittelemia. Delfiinejä ei voi pitää vastuullisina moottoriteistä ja ilmastonmuutoksesta. Entä sitten itseään jäljentävä keinoäly? Voiko se elää ikuisesti ilman jotakin ruostuvaa tai lahoavaa?

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Toisenlaista Hararin höpöä:

Mammal mothers love their offspring so much that they allow them to suckle from their body.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

”Miksi Hararin kirja on minulle niin ylitsepääsemätön? Kirja on pinnallinen kokoelmana erilaisia vanhentuneita käsityksiä vaikkapa puhtaasti geenien determinoimasta elämästä, rajattoman kyvykkäästä tekoälystä tai täysin hallittavissa olevista algoritmeista. Harari pelkää, että ihmisen luova vapaus on ollut vain historiallinen hetken kuriositeetti. Tulevaisuudessa mielitekojemme hallinta on siirtymässä Googlen kaltaisille datajäteille. ”

Mka Pantzar Kauppalehden kolumnissa 14.12.2018

Tämän blogin suosituimmat