FAKTANTARKASTUS 2 Media julkaisee päivittäin höpöä, nettikeskusteluista puhumattakaan.

Kristityt jumalansa henkisiä orjia

  • Fredrik Lång: Kuva ja ajatus
    Fredrik Lång: Kuva ja ajatus

Rooman valtakunnassa orja saattoi ostaa itsensä vapaaksi. Kristinuskossa vallitsee edelleen orjakäytäntö: pitää ensisijaisesti pelastua, lunastua ja vapautua, ostaa itsensä vapaaksi. Kuva. "Uusi henkinen orjuus otti konkreettisen orjan psyykkiset ja tietoteoreettiset edellytykset omikseen."  

Kristittyjen yhteinen ominaisuus on syntisyys, josta orjien tapaan voi vapautua.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Jussi Jäntti

Mielenkiintoista. Kerrotko vielä lähteen tarkemmin, kiitos.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Lisäsin kuvaan lähteen.

Kristillisessä kontekstissa "vapautumisesta", taivaspaikasta, pitää maksaa. Maksuna on usko ja hännystely. Armoa ei saa ilman uskoa Jumalaan.

Jussi Jäntti

Kiitoksia lähteen merkinnästä. Luin lähteenäsi olleen Frederik Långin kirjan, Kuva ja ajatus.

Erittäin hyvä kirja. Näkökulma näkemisen tavoista suhteessa kulttuuriin ja ajassa liikkuviin asioihin ja ajattelutapoihin on hämmästyttävän harvinainen. Ehkäpä taidehistoria ja muu historia eivät ole riittävissä määrin löytäneet toisiaan ja tämän tyyppinen analyysi on jäänyt valitettavan harvinaiseksi.

Kirjassahan poikkeuksellisesti rinnastetaan taiteen kehitys filosofian, tieteen ja tekniikan kehityksen kanssa. Käsittääkseni kirjassa esille tuleva tapa ajatella taidetta tieteen tavoin kehittyvänä on taiteilijoille hyvin epätyypillistä. Långin rinnastukset ovat kuitenkin oivaltavia ja vakuuttavia. Taide ja taitelijat eivät elä tyhjiössä vaan omassa ajassaan ja vuorovaikutuksessa muun kulttuurin kanssa.

Suomennosta tosin ajoittain ihmettelin, esimerkkinä lainauksen käsite "etukynnessä", joka ei taida kuulua nykysuomen yleiskieleen.

Tämän blogin suosituimmat