FAKTANTARKASTUS 2 Media julkaisee päivittäin höpöä, nettikeskusteluista puhumattakaan.

Matematiikkahan ei ole tiede

  • HS
    HS
  • Kuva 2
    Kuva 2
  • Kuva 3
    Kuva 3

Matematiikka ei käsitteellisesti ole tiede, koska se kehittelee ja ”tutkii” abstrakteja artefakteja ja niiden ominaisuuksia. Matematiikka on joukko erittäin hyödyllisiä teknologioita, joita eri tieteet voivat käyttää työkaluina

 

Prisma-ohjelma esittelyssä, kuva, väitetään matematiikka  tieteeksi ilmeisesti koska ”se pystyy kuvailemaan maailmaamme”. Ei tuolla ajattelulla  työkalustoa voi nostaa tieteeksi. ”Musiikin ja matematiikan yhteys” on vain fysiikkaa, mikä ei nosta matematiikkaa itseään tieteeksi. Samoin Galilein löytämä putousliikkeen  kiihtyvyys on empiiristä fysiikkaa, ei matematiikkaa tieteenä, työkaluna vain.

http://grohn.vapaavuoro.uusisuomi.fi/kulttuuri/111455-matematiikka-ei-ole-tiede-vaan-teknologia

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Jos ihmisellä on harhainen käsitys tieteestä, voi hän myös väittää, ettei kielitiede ole tiedettä. Siitähän sanotaan:
" Varsinaisessa kielitieteessä kieltä tutkitaan itsenäisenä järjestelmänä ilman kytköksiä kielen ulkopuoliseen todellisuuteen."
https://fi.wikipedia.org/wiki/Kielitiede

Kieli on väline, siinä missä matematiikkakin. Se ei silti tee kielitieteestä höpsismiä.

Eli tiede pitää tietenkin määritellä niin, että matematiikan tutkimus sopii siihen, muttei laskento. Näin harhat voivat oieta.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Höpsö ”tiededokumentti”. Työkalusta tehtiin työkalun liikuttaja, kuvat 2 ja 3.

Käyttäjän KuinkaKarlMarxTavataan kuva
Seppo Oikkonen

Väliäkö hällä.

Matematiikan ja metaforan suhde on ratkaisematon kysymys. Harhainen on siis itse kysymys, kuvitelma että käsitteillä pitäisi tai voitaisiin määritellä käsitteet.

Se on vain eräänlaista käsitteellistä viiltelyä, tuo.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Tässä on kyse tieteenfilosofiasta. Miten metaforat liittyvät tähän?

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn Vastaus kommenttiin #9

Eikun luonnonfilosofiaa. Joku seuran jäsen?

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

... niin eiköhän matematiikka ja geometria ole välineitä, joilla pyritään kuvaamaan esimerkiksi luonnon erilaisia imiöitä, kukan terälehden muodosta, palloon ja ellipsiin puhumattakaan puun sisäisitä nestevirtauksisista kuun kiertoon. Mikä on sitten määritelmä asioiden muuttumisesta tieteeksi ?

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Matematiikan nimittäminen tieteeksi on historiallinen jäänne.

Käyttäjän HeikkiRinnemaa kuva
Heikki Rinnemaa

:)

Matematiikkahan ei sinänsä ole olemassa aineellisena eikä vaikuta aineen syntymään tai elämään, vaan matematiikan avulla voidaan kuvata aineen ja ainemuotojen ominaisuuksia. Eli tavallaan se on kieli kuten sanatkin. Iso puu,,tai sitten 100metriä korkea puu,,molemmat sama asia,,mutta metrimitta määrittelee sen ison puun pituuden,,niin tavallaan matematiikka on myös määrittelyn väline. Toki, matematiikan avulla muokataan ainetta, rakennetaan koneita, jne, eli välttämätön kieli sinänsä nykyihmiskunnalle. Ja kai se korkoprosentin määrittely on helpompaa matematiikan avulla. Apuväline se sinänsä matematiikka on kuten sanatkin ihmiselle ymmärtää ja hallita tätä nykymaailmaa. Jos katoaa oomin lain matemaattinen oppi, ei tässä paljoa kauaa näpyteltäisi tietokoneella,,:)

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

"Tästä syntyi rikas matemaattinen tutkimus, jonka kohteena ovat erilaiset matematiikan aksioomajärjestelmät ja niiden erilaiset epätäydellisyysilmiöt. "

http://www.math.helsinki.fi/tutkimuksenesittely.html

Tuostakin linkistä ja lainauksesta käynee esille, että vaikka matematiikkaa käytetään työkaluna muissa tieteissä, on toki hyvin harhaista ajatella, ettei matematiikka ole tiedettä. Tai joka niin väittää, hänellä on harhainen tiedekäsitys.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Linkkisi esimerkeissä matematiikkaa köytetään TYÖKALUNA. Matematiikan ”tutkimus” on työkalujen kehittämistä.

Tämän blogin suosituimmat