FAKTANTARKASTUS 2 Media julkaisee päivittäin höpöä, nettikeskusteluista puhumattakaan.

Oikein, Turun yliopisto

  • Turun sanomat
    Turun sanomat

Turun yliopisto pudottaa tiedekunnan nimestä pois sanan matematiikka, kuva. Matematiikkahan ei ole tiede vaan teknologia.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä

Hohhoijaa. Matematiikkahan ei todellakaan ole teknologia. Matemaatikot tutkivat loogisia ajatusmalleja, joiden pohjalla ovat tietyt aksioomat. Matemaatikkojen työtä on tyypillisesti etsiä aksioomien ja niistä seuraavien edeltä tunnettujen lauseiden pohjalta todistuksia näiden ajatusmallien sisäisille väittämille.

Matematiikan tuloksilla saattaa tietysti olla sovellettavuutta tekniikkaan, mutta tämä on toinen juttu.

Tiedekunnan nimenmuutos ei todellakaan liity siihen, mitä Gröhn höpsii, vaan taloudellisiin seikkoihin ja siihen että toiminnan painopiste todella on siirtymässä matematiikasta tekniikkaan. Näin yliopiston omilla sivuilla:

"Tiedekunnan nimimuutos on perusteltua siksi, että Turun yliopisto tukee toiminnallaan merkittävästi Lounais-Suomen elinkeinoelämässä parhaillaan menossa olevaa teknis-taloudellista kehitystä ja vahvistaa jatkuvasti yritysyhteistyötään. Myös merkittävä osa tiedekunnan rahoituksesta ja koulutusmääristä suuntautuu nykyään tietojenkäsittelyn, tietoliikenteen ja tekniikan aloille."

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Matemaatikot selvittävät luomiensa artefaktien ominaisuuksia siinä missä ohjelmoijat testaavat ohjelmiensa toimivuutta. Teknologiaa molemmat. Matematiikan nimitäminen tieteeksi on historian jäänne.

Suolsit myös olkiukon ...

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä

Voit harrastella semantiikkaa ja antaa sanoille mitä merkityksiä ja määritelmiä haluat, mutta on turha olettaa tai vaatia, että muut omaksuisivat samanlaisen semantiikan. Sanojen normaalimerkityksessä puhdas matematiikka on kaukana teknologiasta, sovellettu lähempänä. Matemaatikkojen enemmistö tuskin myöskään kokee tutkimuskohteitansa artefakteiksi. Tässä yhteydessä en kuitenkaan rupea sen enempää vääntämään matemaattisten kohteiden ontologiasta.

Joka tapauksessa luulisi sinunkin ymmärtävän Turun yliopiston tiedotteesta, että tiedekunnan nimenmuutos ei ole merkki siitä, että yliopisto sinun määritelmiisi yhtyen toteaisi matematiikan tekniikaksi, vaan siitä, että tiedekunta haluaa korostaa "teknis-taloudellista" suuntaustaan matematiikan asemesta.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Jatkat olkiukkoasi.

Abstraktit artefaktit ovat käsitteellisesti teknologiaa siinä missä ruuvit js mutteritkin. Ymmärrän, että on vaikeaa luopua vanhoista historiallisista harhakäsityksistä.

Ilman oikeita tieteitä matematiikka on vain artefakteilla leikkimistä siinä missä Legotkin.

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä

Mitähän oikein luulet ymmärtäväsi? Vaikuttaa, ettet ymmärrä edes sitä, mistä tiedekunnan nimenmuutos kertoo ja mistä ei. Omalta osaltani päätän sananvaihdon tähän.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn Vastaus kommenttiin #7

Hyvä. Kolme kertaa sama olkiukko alkaa jo olla...

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Ei tuo nyt ihan päde että matemaatiikka on teknologiaa.

Universumi missä elämme näyttää perustuvan säännönmukaisuuksiin mitä löytyy matematiikasta.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Kehäpäätelmä.

Toisekseen matematiikka ei kerro luonnosta yhtikäs mitään ilman oikeita tieteitä.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Kyllä, kehäpäätelmä.

Tässä on se homman juju, että matematiikka tuli silloin joskus kun piti kirjanpitoa tehdä ja sitten sitä leikittiin niillä numeroilla ja saatiin johdettua tietoa.

Sitten ollaan havainnoitu luontoa, universumia ja huomattu säännönmukaisuudet ilmenee siellä. Matematiikkaa käyttämällä sitten ennustettu esimerkiksi planeetan sijainti, lentoratojen perusteella.

Ihmiset ovat tutkineet asioita alkeishiukkaisia myöten ja mitä enemmän on tutkittu, sitä enemmän näkyy että siellä on säännönmukaisuuksia. Ympyrän kehän suhde halkaisijaan tuntuu varsinkin tulevan esille joka puolella mutta samoin on lukusarjoja.

Mitä enemmän asiaa on tutkittu, sitä enemmän näyttää siltä koko universumi rakentuu näille säännönmukaisuuksille. Ikäänkuin olisi olemassa matemaattinen sääntö mistä kaikki mitä tiedetään voidaan johtaa.

Mutta ei täysin. Jostain tullut unversumiin informaatiota mikä selittää ainakin näennäisiä epäsäännöllisyyksiä. Tätä voidaan havaita katsomalla kaukoputkella tarpeeksi kauas niin vastaan tulee kohinaa, jostain universumin alkuhetkistä. Jostain on tullut informaatiota mikä on pistänyt kaiken universumissa näille paikoille missä ne nyt ovat.

En ole kosmologiaan perehtynyt syvällisemmin mutta semmoinen ajatus tulee mieleen, että käsittämättömän paljon informaatiota voi tulla kvanttisuperpositiosta.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn Vastaus kommenttiin #9

Kehäpäätelmä. Empiriassa ja teorioissa on hyödynnetty matematiikkaa työkaluna. Kärryt eivät vedä hevosta

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #10

Tässä tapauksessa kärryt voivat määrittää minkälaiseksi hevoset kasvaa.

Teoreettinen fysiikka alkaa olla aikalailla samaa kuin matematiikka ja ilmiöitä toistetaan tietokoneilla.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn Vastaus kommenttiin #11

Matematiikka on VAIN työkalu, teknologiaa.

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Turussa valmistellaan DI-koulutuksen aloittamista. Onneksi ei sentään kilpailevaa yksikköä perusteta, vaan toiset teknilliset yliopistot hoitanevat opetuksen. Ja siksi että nuoret haluavat välttää ruotsin kielen eli Åbo Akademin.
Onko tuo linjanmuutos tarpeellinen elinkeinoelämän kannalta, on oma kysymys.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

"Turun yliopistossa diskreetin matematiikan ja teoreettisen tietojenkäsittelytieteen sekä tilastollisen mallintamisen osaaminen yhdistyy data-analytiikan ja koneoppimisen, kieli- ja vuorovaikutusteknologian, älykkäiden ohjelmistojen sekä autonomisten verkotettujen elektronisten järjestelmien ja niiden kyberturvallisuuden tutkimukseen." TS

Tämän blogin suosituimmat