FAKTANTARKASTUS 2 Media julkaisee päivittäin höpöä, nettikeskusteluista puhumattakaan.

Käsitteellistä höpöä: digipelit eurheiluna

  • Suomen kuvalehti
    Suomen kuvalehti
  • Suomen kuvalehti
    Suomen kuvalehti

Kilpailleminen ja urheilu eivät ole synonyymejä. Puhukaamme siis peleistä, pelaajista, eTurnauksista, katsojista, kilpapelaamisesta ja eKilpailusta, mutta ei urheilusta. Sama pätee myös shakkiin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän mattiosaisa kuva
Matti Säisä

Tätä minäkin hiljaa itsekseni olen ihmetellyt että mistä tulee se hinku ja tarve väittää että tietokonepelien pelaus olisi urheilua. Mielestäni tällainen pyrky on jopa paradoksaalista. Näin sanon koska kuvittelen että vahvasti henkisiin harrastuksiin satsaavissa olisi monilukuisesti heitä jotka eivät laisinkaan olisi kiinnostuneita perinteisitä urheilun muodoista kuten moukarin heitosta, painon nostosta tai estejuoksusta, vaan pikemminkin haluavat pitää pesäeroa tällaisiin.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Ilmeisesti ”eurheilu” on myös yksi didipelien msrkkinointitapa:
”Supercell-perustajat Ilkka Paananen ja Mikko Kodisoja haluavat Turkuun esports-tapahtumille soveltuvan areenan, kertoo Helsingin Sanomat.
Suomi on saamassa lähiaikoina runsaasti areenoita, joilla on mahdollisuus järjestää kilpapelaamiseen liittyviä massatapahtumia. Tampereella, Oulussa, Jyväskylässä, Turussa sekä Helsingissä on käynnissä suuria monitoimihallihankkeita.” IS

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Mitä yhteistä on kilpaurheilulla ja kilpadigipelaamisella?

Halu olla paras jossakin tyhjänpäiväisessä.

Käyttäjän mattiosaisa kuva
Matti Säisä

Tyhjänpäiväinen, mitä se (sirkushuvi) sitten itse kullakin onkin, on tärkeä elementti että ihmispolo tyytyväisenä elonpäiviään viettäisi.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Tuhansien tuntienharjoittelu jotta paras tyhjänpäiväisessä ...

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Olisiko hakkerointi urheilua, voi joutua juoksemaan poliisia pakoon...

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Onhan se näinkin:

”Jos urheilun määrittelyyn vaadittaisiin fyysinen suorite, e-kilpapelaaminen olisi yhtä paljon urheilua kuin moottoriurheilu tai monet olympialajit, joissa tarkkuus ja taito ovat tärkeämpiä kuin fyysinen suoritus. Tällaisia lajeja ovat esimerkiksi monet ammuntalajit, golf ja pöytätennis.” Mikael, HS mielipide

Mutta kuitenkin: kilpaurheilun idea on olla paras jossakin tyhjänpäiväisessä.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Ronald Reagan, mikropelien tunnetuin puolestapuhuja, väitti pelien kehittävän motoriikkaa ja havaintokykyä eli kouluttavan hyviksi taistelulentäjiksi!

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Käsitteellistä höpöä

”Onko e-urheilua urheilua? Ei, jos urheilun keskeiseksi kriteeriksi lasketaan fyysisen kunnon ylläpito ja kehittäminen. Kyllä, jos urheilu määritellään kulttuurisesti merkityksellisinä pidettyjen kykyjen kilvoitteluksi yhteisesti sovittujen ja hyväksyttyjen pelisääntöjen puitteissa.”
Harri Jalonen/ TS alio

Tämän blogin suosituimmat