FAKTANTARKASTUS 2 Media julkaisee päivittäin höpöä, nettikeskusteluista puhumattakaan.

Kristittyjen pääsiäinen kopio Mithralaisilta

PääsiäinenMithralaisten suuri juhla oli kevätpäiväntasauksen aikaan, jolloin juhlittiin Mithran kuolemaa ja ylösnousemusta. Mithran kuva vietiin symbolisesti kolmeksi päiväksi luolaan, josta se tuotiin ulos elävänä...

Riitit: Mithralaiset, kastettiin, viiniä pidettiin pyhänä verenä, jakoivat leipää, jossa risti, pitivät sunnuntaita pyhitettynä, kutsuivat toisiaan "veljiksi" ... 

http://grohn.vapaavuoro.uusisuomi.fi/kulttuuri/191626-paasiainen-perua-kristinukoa-vanhe0mmasta-mithralaisuudesta

Kristinuskon henkinen ydin on maagisen ajattelun uhriajattelussa. Uhrin osat: Miksi, mitä, kenelle?

Kristillisessä kontekstissa Jeesus uhrattiin Saatanalle.

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Mikäli uskomme Wikipediaa, niin sekä kristinusko että mithralaisuus saivat molemmat vaikutteita välimeren kulttuurista. Ja kristinusko levisi Rooman valtakunnassa kun keisari Konstantinus Suuri kääntyi kristityksi 300-luvulla ja Theodosiuksen vainoilla lopetettiin muut uskonnot. Pyhän hengen tai muiden myyttien osuudesta ei mainita.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Höpöt. Mithralaisuus syntyi 4000 vuotta siitten Persiassa.

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Viitteeksi esitetään kirjaa Ulansey, David: The Origins of the Mithraic Mysteries, Oxford University Press 1989. Eipä.ole nyt tuota saatavilla että tarkistaa.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Hämeen-Anttila, Tiede 6/2006:

Iranin vanhat uskonnolliset käsitykset periytyivät länsimaille paitsi juutalaisuuden ja kristinuskon myös Rooman valtakunnassa vaikuttaneen iranilaisperäisen mithralaisuuden kautta. Se levisi varsinkin roomalaisten sotilaiden keskuudessa. Mithralaisuus kilpaili kristinuskon kanssa ja hävisi lopulta kisan vaikka oli ehtinyt levitä nykyisen Saksan alueelle asti.

Aivan jäljettömiin mithralaisuus ei silti kadonnut. Sen vaikutus näkyy muun muassa jouluevankeliumissa. Mithra-lapsen uskottiin syntyvän luolassa, ja kristinusko kopioi tätä ajatusta. Jeesuksen syntyminen luolassa oli yksi varhaisen kristinuskon legendoista, vaikka luolan vastineena hämyinen talli lopulta päätyikin kanonisiin evankeliumeihin.

Tämän blogin suosituimmat