FAKTANTARKASTUS 2 Media julkaisee päivittäin höpöä, nettikeskusteluista puhumattakaan.

Mooses, Jeesus ja Muhammed eivät historiallisia henkilöitä ?

 • Timo Saloviita, Kanava 3/2018
  Timo Saloviita, Kanava 3/2018
 • Kuva 2
  Kuva 2
 • Kuva 3
  Kuva 3
 • Kuva 4: Kanava 4/2018
  Kuva 4: Kanava 4/2018
 • Kuva 5: Kanava 5/2018
  Kuva 5: Kanava 5/2018
 • Kuva 6: Kanava 5/2018, Eeto Junkkaala
  Kuva 6: Kanava 5/2018, Eeto Junkkaala
 • Kuva 7: Kanava 5/2018
  Kuva 7: Kanava 5/2018

Mooseksen kirjat ovat peräisin useilta vuosisadoilta ja niillä on monta kirjoittajaa, kuva 1. 

Evankeliumit on kirjoitettu kreikaksi ja jossain muualla kuin Palestiinassa, kuva 2. 

Muhammed ilmestyi  koraaniin vasta 700-luvun lopulla, kuva 3.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (29 kommenttia)

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Voi kun joku fyysikko keksisi sen aikakoneen. Loppuisi moni turha sota.

Vaikka toisaalta kyllähän nuo new age-uskonnotkin menestyvät, eli joillakin ihmisillä on tarve tulla juksutetuksi. Ehkä noiden tyyppien tilalle keksittäisiin jotakin muuta yhtä typerää.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Niinpä. Aikakoneesta olisi paljon iloa. Raamattu ja koraani menisivät uusiksi ja tylsiksi.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Törmäsin sellaiseen väitteeseen, että tämän länsimaissa kuvatun vaalean ja kauniskasvoisen Jeesuksen alkuperäinen malli olisi ollut Cesare Borgia. En tiedä, onko tuota väitettä kyetty historiallisesti varmistamaan, mutta itseäni huvittaa aina kovasti länsimaisen Jeesuksen kuvat.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Kreationisteiiä on 4 keskenään ristiriitaista uskomusjärjestelmää. Yksi niistä pitää raamattua 100% totena. Joo ...

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen Vastaus kommenttiin #4

No jos sieltä raamatusta löytyisi edes yksi viittaus esim. kenguruun, vesinokkaeläimeen tai bakteereihin...

Raamatusta kuulemma löytyy joitakin viittauksia isoihin liskoihin. Tämä on kreationistien keskuudessa tulkittu siten, että dinosaurukset elivät samaan aikaan kuin ihmiset. Ihme olisi, jos lähi-idässä asuneet ihmiset eivät olisi törmänneet dinosaurusten fossiileihin.

Niin ja kuulemma Leviathan ja Behemoth olivat dinosauruksia!

Mutta ne bakteerit ja vesinokkaeläimet...

Jussi Jäntti

Otsikon henkilöiden epähistoriallisuudessa ei sinänsä ole mitään suurta uutista. Osittainen tai täysi historiattomuus on jo pitkään ollut yksi vaihtoehto, joka on vahvistunut aina kun historiallisuudesta on tipahtanut pois asioita.

Historiattomuuden perusteet ovat kyllä hyvin vahvat ja historiallisuuden perusteet olemattomat. Merkittävä ero syntyy suhteessa Josefukseen ja oli mielenkiintoista lukea linkin myytteteorian kuvauksesta kommentti Josefuksen epäluotettavuudesta. Josefushan on monille tärkein historiallisuuden todiste eikä harkitusti tehty huijaus, jota se hyvin suurella todennäköisyydellä on.

Mielenkiintoisinta ja merkittävintä tässä on se, että esimerkiksi nykyiset piispat ovat jo opiskeluajoistaan lähtien olleet hyvin tietoisia vaikkapa Jeesuksen epähistoriallisuudesta ja ovat varmasti erittäin hyvin perillä uusimmista tutkimustuloksista. Ainakin osalla piispoista tuntuisikin olevan tarve todeta suoraan ääneen Jeesuksen epähistorillisuus, mutta tämä ei tunnu oikein onnistuvan. Piispat eivät näköjään uskalla ottaa riskiä ja kertoa totuutta eli tutkimustuloksia, mutta vaikeneminen tuottaa myös kestämättömän tilanteen. Piispat siis harkitusti sallivat epätotuudenmukaisen kuvan ylläpidon kirkossa, mitä ei nyt oikein voi pitää eettisesti kestävänä toimintana.

Niin tai näin, valtiollisen kristillisyyden aika tulee päättymään. Fundamentalismille tuskin voi tehdä oikein mitään. Tosiuskovaisia eli huijattavia riittää kyllä marginaaleissa.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Mielenkiintoista pohtia kuinka mahdollisesti mithralaisuus on antanut sabluunan ns. Jeesukseen liittyvään maagiseen ajatteluun.
http://grohn.puheenvuoro.uusisuomi.fi/22098-kristi...

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Kyllä joku selkeä esikuva Jeesukselle on todennäköisesti ollut olemassa. Apostolien teot historiallisena dokumenttina kuuluvat kuitenkin kirjoitetun historian "uuteen aikaan", kuten Rooman keisarit y.m. Kyrenius on ollut Syyrian maaherrana ja Pontius Pilatus Israelin kuvernöörinä.

Vanhan testamentin hahmot kuten Mooses, Abraham j.n.e. ovat myyttisiä hahmoja. Toki sikäläisillä kansoillakin on omat johtajansa olleet, joista kansantarusto on saattanut saada pohjan sisältöönsä. Suomalaisen kansantaruston Väinämöinen ja Pohjan Akka ovat kauempana todellisuudesta, koska ne tarustot ovat jo genreltään mytologiaa.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Mihail Bulgakovin romaanissa Saatana saapuu Moskovaan kerrotaan Jeesuksen ja Pilatuksen keskustelusta hyvin erilainen versio kuin evankeliumeissa. Venäläiset runoilijat ihmettelevät runoilijan kertomusta, että ei se kyllä evankeliumeissa noin mennyt. Muukalainen naurahtaa, että ettekös te itse juuri sanoneet että evankeliumit eivät ole luotettavaa historiankirjoitusta. Runoilijat kysyvät, mistä sitten tiedämme että sinun kertomasi tarina on totta. Muukalainen kertoo, että koska hän oli paikalla, mutta niin sanotusti incognitona.

Käyttäjän TarjaKaltiomaa kuva
Tarja Kaltiomaa

Puhetta asioista, joita ei ole olemassa, ei jaksettaisi jatkaa vuosisatojen ja vuosituhansien ajan.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Asiahan on juuri päinvastoin. Maaginen ajattelu ruokkii itseään

Käyttäjän TarjaKaltiomaa kuva
Tarja Kaltiomaa

Tosiasiat ovat kuin luita runkona maagisen lihan alla.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn Vastaus kommenttiin #13

Metaforat eivät kelpaa minkään asian todisteeksi. Toinen esimerkki:

http://grohn.puheenvuoro.uusisuomi.fi/24979-kuinka...

Käyttäjän TarjaKaltiomaa kuva
Tarja Kaltiomaa Vastaus kommenttiin #14

Olen kirjoissani maininnut, että todistaminen on nykyään mennyt niin pitkälle, että lehmän pierukin pitää todistaa. Liioittelun makua.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn Vastaus kommenttiin #15

Rinnastat uskontoihinkonko...

Käyttäjän TarjaKaltiomaa kuva
Tarja Kaltiomaa Vastaus kommenttiin #16

Kirjoitan kirjoissani Kristillinen filosofia (Elisa Kirja 2013), että on mahdollista, että ihminen olisi henkinen jatkumo. Meillä on nykyään rikas kulttuuri, joka perustuu jopa menneisiin maailmoihin. Jokainen tietenkin elää omassa uskossaan ja toiveissaan.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn Vastaus kommenttiin #17
Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Pidän todennäköisenä, että näiden kaikkien taustalla on historialliset henkilöt. Tieto vaan tuppaa häviämään ja satojen vuosien aikana, perimätieto saa legendamaisia vivahteita, joissakin on kyse kulttuurin konservoimisesta ja kirjoituksia on tehty poliittisissa merkityksissä ja sovitettu niihin.

Otan esimerkin:

Troijan sotaa pidettiin uudella ajalla pitkään puhtaasti mytologiana, mutta antiikin aikana sitä pidettiin vanhana mutta historiallisena tapahtumana.

Sitten kävi niin, että Troijan kaupungin rauniot löytyivät. No ehkä se nyt ei sitten olekkaan puhdasta mytologiaa.

Sitten kun vähän tarkemmin pohtii asiaa niin onko tuo tapahtuma yksityiskodat poislukien edes pääpiirteissään niin outo? Aina kun on sota, sodalle pitää löytyä peruste. Sodalle pitää peruste omalle väelle ja myös ulkopuolisille, että saadaan ihmiset rähisemään. Se että nainen häviää ja varsinkin jos on tehty vaikka jotain sopimuksia ihmisten välillä joita vähän vahvistettu sitomalla avioliittoja niin kyllähän tuo on järkeenkäypä sodan peruste.

Noista uskonnollisista johtohahmoista Mooses kyllä se mihin liittyvät asiat ovat pisimpään kulkeneet puhtaasti perimätietona ja kasattu eri lähteistä Tooraan satoja vuosia myöhemmin, ja Toora selkeästi on kansallismielisten maattomien juutalaisten kirjotus jolla oikeuttavat palestiinan alueen itselleen.

Hypoteesi tälle olisi vaikka se, että lapsi Niilissä on Egyptin mytologiaa, palestiinan alue se "luvattu maa" minne se Egyptin valtakunta pyrki koko ajan laajenemaan ja Exodus on säilynyttä perimätietoa siitä kun ihmisiä liikkui Egyptin alueelta, kohtasi Seemiläisiä ja jälkeläisissä on juutalaisuuden juuret. Alkuperäinen Mooses saattoi olla Egyptiläinen vallaankaappaaja Amonmosse.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Analogiatodisteluista ei ole mihinkään, troijalaiset ...

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

DNA todistelu sen sijaan on ja kirjallinen historia Egyptistä tai muut ajoitustavat ovat. Teoria on testattavissa, että nähdäänkö sukulaisuuksia sille, että Israelilaiset olisi Egyptin alueelta liikahtanut populaatio.

Vitsauksille löytyy totuuspohjaa: https://yle.fi/uutiset/3-5538004

Tiedetään Pi-Ramesses kaupungin tyhjentyneen noihin aikoihin Niilin virran kääntyessä. Tiedetään, että kansojen vaellukset paikasta toiseen tuohon aikaan eivät olleet mitenkään tavattomia. Midianien kansa, tai ainakin jäänteet kulttuurista on kadonnut. Raamatun mukaan Israelilaiset suoritti kansanmurhan.

Raamatussa taas on konservoituna perimätietoa ja ehkä osin kirjallistakin tietoa useasta lähteestä Mooseksen toisessa kirjassa jotain 600v tapahtumien jälkeen. Aakkosiin perustuva kirjoitustaito tiettävästi omaksuttiin tuolla noin 300v tapahtumien jälkeen, että vähintään sen aikaa tarina kulkenut puhtaasti perimätietona.

Exodus pitää laittaa oikeaan kontekstiin. Kyseessä on teos jolla oikeutetaan juutalaisille palestinaan alue. Tuota siis pitää lukea oikeassa kontekstissa.

Kaislakori tarina näyttää olevan pöllittynä Babylonialaisilta kuten vedenpaisumus.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Raamattu ja Kalevala kuuluvat samaan sarjaan.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Kyllä, ne ovat merkittävää kirjallisuutta. Jotain kirjallisuuden voimasta kyllä kertoo se, että kaksi eniten historian kulkuun vaikuttanutta henkilöä ovat molemmat fiktiivisiä: Jeesus ja Muhammed.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Eksegetiikan dosentti on Jeesuksesta eri mieltä, kuva 4.
Kuvan viimeinen lause vesittää kehäpäätelmänä dosentin perustelut.

Eksegetiikka (m.kreik. ἐξηγέομαι eksēgeomai "johdattaa", "selittää", "kuvata yksityiskohtaisesti") on teologian osa-alue, joka tutkii ja tulkitsee kriittisesti uskontojen pyhiä kirjoituksia. Yleensä sillä viitataan raamatunselitysoppiin,

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

”Valeuutisilla ja raamatun kertomuksilla on vain vähän eroa, sanoo historioitsija Yuval Noah Harari.
Väite on kova. Hararin mukaan molemmissa on
kyse keksityistä tarinoista, fiktiosta.” HS/Joonas Turunen

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Lars Aej,elaeus puolustelee Jeesuksen olemassaoloa, kuva 5. Hupaisaa on, mitä nuo ”aidot asiantuntijat” ovat. Nämäkö teologisissa tiedekunnissa ja vastaavissa:

Eksegetiikka (m.kreik. ἐξηγέομαι eksēgeomai "johdattaa", "selittää", "kuvata yksityiskohtaisesti") on teologian osa-alue, joka tutkii ja tulkitsee kriittisesti uskontojen pyhiä kirjoituksia. Yleensä sillä viitataan raamatunselitysoppiin, joka tutkii Raamatun alkutekstejä ja muita varhaisia juutalais-kristillisiä kirjoituksia. Wiki

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Eero Junkkaalan todistelut Moodeksesta ovat loogista höpöä, kuva 6.

Junkkaalan todistelu Jeesuksesta, kuva 7, ” kristityt eivät olisi vooneet kirjoittaa niitä”, on myös todisteluna käsittämätön.