FAKTANTARKISTUS 2 Media julkaisee päivittäin höpöä, nettikeskusteluista puhumattakaan.

Kauppalehti höpsii tekoälystä 2

  • Nick Bostrom, SHIFT
    Nick Bostrom, SHIFT

Nick Bostrom puhui eilen SHIFT bisnesfestivaalilla. Hän on tekoälyn etiikan tutkija. Hän ei pohdi ”mitä ihmiskunnalle tapahtuu singulariteetin jälkeen”, KL. Hän pohti mitä tapahtuu, JOS singulariteetti tapahtuisi. Monet tekoälyn tutkijoista eivät usko singulariteettiin lainkaan ja monet sijoittavat  sen 100 vuoden päähän, kuva.

Bostromin kirjasta:  

In particular, a series of recent surveys have polled members of several relevant expert communities on the question of when they expect “human-level machine intelligence” (HLMI) to be developed, defined as “one that can carry out most human professions at least as well as a typical human.”  The combined sample gave the following (median) estimate: 10% probability of HLMI by 2022, 50% probability by 2040, and 90% probability by 2075.

 

Kauppalehden aikaisempaa höpöä tekoälystä: 

http://grohn.vapaavuoro.uusisuomi.fi/kulttuuri/235523-kauppalehden-hopoa-tekoalysta

http://grohn.puheenvuoro.uusisuomi.fi/236891-option-hopoa-tekoalysta

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Aika heikkoa mediakritiikkiä. Yksi JOS-sana puuttuu. Jokaisessa vähänkin pidemmässä kirjoituksessa on virheitä ja sinä haluaisit virheellisesti lisätä yhden tarkentavan sanan.

Minä olen ollut myös "syöttämässä" uutisia ja viimeeksi sanelin TS:n Sunnuntaisivuille sienestyksestä kokosivun jutun aika ex tempore sieniretken aikana. Sain tarkistaa jutun ennen julkaisua enkä viitsinyt korjata kuin yhden murteellisena kirjoitetun "lainauksen". Minä "sanelen" myös kirjakielellä. Se että kirjoitus oli hänen näkemyksensä "luennon" sisällöstä, ei minua haitannut. Niin se aina menee tiedonvälityksessä.

Sitä minä olisin kritisoinut enemmän, että jutussa ei ollut ainuttakaan linkkiä keskeisimpään syventävään tietoon, jota tilannetta sinä kyllä korjasit varsin ansiokkaasti. Vertaa tätä vaikka YLEN eiliseen juttuun "Kun ei ole poliisia, kenelle teet rikosilmoituksen?" Kun poliisi poistuu, rikostilastot kaunistuvat – Katso oman kuntasi muutos. Paljon selventäviä graafeja, on-line taulukko ja linkki Google drivessä olevaan taulukkolaskenta-arkkiin. Tuntuu että nykyisin vain YLE ja HS osaavat ja panostavat digijournalismiin ja muut ovat päättäneet kuolla, kun paperilehti kuolee.

TS on muuten minun inhokkilehtiäni verkkosivujensa osalta. Siitä nyt on kyllä jo vuosia, kun lisäsin komenttina kirjastokorvauksista linkin Sanaston sivulle ja sitä ei julkaistu. Jos ei sisältöä pääse parantamaan, niin ei sitä voi pitää luotettavana ja mielellää jättää sitten lukematta.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Kuva ja lainaus. Luepa blogi...

Niinkuin niin usein, toimittaja ei ole perehtynyt asiaan ja perusymmärrys puuttuu. Noin hypetystä tehdään henkisesti laiskotellen.

Bostromin kirjan johdannosta:

If some day we build machine brains that surpass human brains in general intelligence, then this new superintelligence could become very powerful.
...
It is no part of the argument in this book that we are on the threshold of a big breakthrough in artificial intelligence, or that we can predict with any precision when such a development might occur.

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Osasyy saattaa olla vanhat toimitusjärjestelmät. Silloin kun minä kirjoitin MikroPC-lehteen kävin joitakin kertoja toimituksessa ja muokkasimme toimittajan kanssa yhdessä juttua sopivaan mittaan. Se oli vaikeaa, kun piti taiteilla jonkinlaisen kansantajuisuuden, sisällölsen oikeudellisuuden, oikeakielisyyden ja sen varatun merkkimäärän välillä. Ja se toimitusjärjestelmä tietysti tekstipohjainen, omituinen ja sillä oli ihan ikioma editori.

Nykyisestä tilanteesta en niin tiedä kuin, mitä olen ihmetellyt tätä usarin systeemiä. Kokeilin itsekin Drupalia, mutta totesin sen ylläpidollisesti ala-arvoiseksi. Wordpress on siinä suhteessa paljon parempi ja www.raimokoski.fi käyttää sitä.

Yksi suuri ongelma taitaa olla se, että paperin ja digin yhteensovittaminen on hyvin haasteellista ja tekniikka kehittyy koko ajan. HS:n näköislehti on ihan hyvä, mutta TS:n vastaavaa on aika tuska lukea. Usarilla ja YLE:llä ei ole paperilehteä riesanaan.

Ei lyhyeen juttuun toimittaja ehdi hullukaan tutustua lukemalla yhtä paljon kuin asiantuntija. Linkit jos niitä olisi ollut, olisivat kuitenkin pelastaneet paljon.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn Vastaus kommenttiin #3

Wikin olisi voinut lukaista:

Nick Bostrom (alun perin Boström) on Oxfordin yliopistossa toimiva ruotsalainen filosofi, joka tunnetaan työstään antrooppisen periaatteen parissa. Vuonna 1998 Bostrom perusti World Transhumanist Associationin David Pearcen kanssa ja vuonna 2004 hän oli mukana perustamassa Institute for Ethics and Emerging Technologiesia James Hughesin kanssa. Hänet on myös vuonna 2005 nimitetty Oxford Future of Humanity Instituten johtajaksi.

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski Vastaus kommenttiin #4

Suomenkielinen wikipedia vilisee virheitä ja puutteellisuuksia, joten minä itse melkein aina hyvin nopeasti vertailen sitä englanninkieliseen, käytän joskus niitä ristiin ja joskus harvoin vilkaisen myös ruotsinkielistä.

Sama toimittaja on näköjään tehnyt aiheesta paljon laajemman ja ihan hyvännäköisen jutun: https://www.kauppalehti.fi/uutiset/vaarallisempaa-... Aika tyypillistä toimintaa. Jostain yleisötilaisuudesta suppea ja sitten laajempi.

Näyttää siltä, että KL:n toimitusjärjestelmä ei tue linkkejä.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn Vastaus kommenttiin #5

Jo otsikko on pielessä tuossa Option jutussa: ”... Tulevaisuudessa syntyvä supertekoäly ...”

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset