FAKTANTARKASTUS 2 Media julkaisee päivittäin höpöä, nettikeskusteluista puhumattakaan.

Puolimatkan olkiukkoja tieteenfilosofiassa

  • Tapio Puolimatka: Usko, tieto ja evoluutio (2008)
    Tapio Puolimatka: Usko, tieto ja evoluutio (2008)

Kasvatuksen teorian ja tradition professori Tapio Puolimatka esittää heti kirjansa alussa olkiukon siitä, että läntisessä kulttuurissa olisi olemassa joku yhtenäinen tiede, kuvaJa olkiukon siitä, että tieteelliset tutkimustulokset eivät sisällä kiistanalaisia tuloksia. Sitten hän aloittaa sodan näitä ja muita olkiukkojaan vastaa. Kreationistina Puolimatka aloittaa Darwinista, sivu toisensa jälkeen... 

 Mutta:

Ei ole olemassa mitään yhtä metodeiltaan yhtenäistä tiedettä. Jos tutkimustulokset eivät sisältäisi kiintanalaisia oletuksia, tieteet eivät kehittyisi. Piste.

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Lukiossa opetettiin, että tiede kehittyy ja muuttaa käsityksiään, kun tulee uutta tietoa.

Uskonnot taas perustuvat vakiintuneisiin oppeihin, eivätkä muutu, vaikka tosiasiat ympärillä muuttuisivatkin.

Tältä pohjalta olen kunnioittanut joitakin tiedemiehiä, joiden teoriat on myöhemmin kumottu. Nämä tieteilijät ovat kuitenkin avoimesti kertoneet, että teoriassa saattaa olla puutteita ja kertoneet myös kilpailevista teorioista.

Jos joku väittää olevansa ehdottomasti oikeassa, kyse on uskonnollisesta ihmisestä.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Noh, 1+1=2

Olen tästä aivan varma eikä kyse ole uskonnosta.

Logiikalla voi jotain asioita todeta, että on ehdottomasti oikeassa tai ainakin jos premissit on kunnossa. Niin kauan kun voidaan puhtaasti formaalisti jotain käsittelemään, voidaan saadaan ehdottomia tosiasioita.

Tieteessä vaan tulee useinkin vastaan se, että on se havaintoaineisto mikä sitä totuutta osoittaa, joka johtaa siihen että on totuus jollain todennäköisyydellä tai useita vaihtoehtoisia totuuksia (mitä voi poissulkea tiedon lisääntyessä) mikä käy saatavilla olevan aineiston kanssa.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Toisesta asiasta, mutta kuitenkin:

”Akateeminen tutkimuksen ja opettamisen vapaus on turvattu hyvin Suomessa. Tähän vapauteen liittyy se, että tutkimuksessa noudatetaan hyvää tieteellistä käytäntöä. Jos yliopistojen professorien ja muiden tutkijoiden kirjoitukset alkavat olla luotettavuudeltaan samaa tasoa kuin Takametsän Tapsan tajunnanvirta someen, yhteiskunnalla tuskin on mitään syytä jatkaa vapaan tutkimuksen ja opetuksen tukemista. Halvemmaksi tulee, kun annetaan kaikkien, ikään, sukupuoleen ja koulutustasoon katsomatta, vapaasti toteuttaa perustuslain takaamaa sananvapautta, jota eivät säätele turhat määräykset tutkimuksen etiikasta ja hyvästä akateemisesta käytännöstä. Ylen uutisetkin voidaan varmaan hyvin korvata Trumpin ” Petri Luomanen

https://www.vartija-lehti.fi/puolimatka-uhkaa-akat...

Tämän blogin suosituimmat