FAKTANTARKASTUS 2 Media julkaisee päivittäin höpöä, nettikeskusteluista puhumattakaan.

Mikä monoteismissä niin hyvää?

  • Harari. Se ainoa Jumala lyömäaseena...
    Harari. Se ainoa Jumala lyömäaseena...

Kolme ”suurta uskontoa”, kristinusko, islam ja juutalaisuus ovat yksijumalaisia, vaikka onhan kristinusko oikeastaan kolmijumalainen.

Yuval Harari toteaa viimeisimmässä kirjassaan mielenkiintoisesti:

Monoteismi ei tuonut minkäänlaista parannusta ihmisten moraalinormeihin – vai uskotko todella, että muslimit ovat luonnostaan eettisempiä kuin hindut vain siksi, että muslimit uskovat yhteen jumalaan ja hindut useisiin jumaliin? Olivatko kristityt konkistadorit eettisempiä kuin Amerikan pakanalliset alkuperäisheimot? Monoteismi teki kiistatta monista ihmisistä paljon aiempaa suvaitsemattomampia ja edisti siten uskonnollisten vainojen ja pyhien sotien leviämistä.” 

Niinpä kristinuskon ja islamin levitessä eri puolille maailmaa niiden mukana tulivat myös ristiretket, jihadit, inkvisitiot ja uskonnollinen syrjintä.” 

Theodosius – jonka nimi tarkoittaa ”Jumalan antama” – antoi vuonna 391 säädöksen, joka teki kaikista muista uskonnoista paitsi kristinuskosta ja juutalaisuudesta laittomia (juutalaisuuttakin kyllä vainottiin, mutta sen harjoittaminen oli yhä laillista). Uusien lakien mukaan ihminen voitiin teloittaa jopa sen takia, että hän palvoi Jupiteria tai Mithraa yksityisesti omassa kodissaan.”

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän PasiSalmi kuva
Pasi Salmi

Muista on helpompi vedota yhteen ylivertaiseen olentoon sääntöjen noudattamiseksi kuin kymmeniin jumaliin, jotka edustavat omia taustojaa esim. kreikkalaiset jumalat. Vallan käytön välineeksihän jumaluskonnot ja erityisesti monoteistiset uskonnot on luotu. Miksikä muuksi?

Risto Koivula

Zeus ja Jahwe ottivat yhteen 200 e.a.a. Mm Jupiterin perintö meni jakoon...

http://ristojkoivula.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2598...

" V. 201 e.a.a. Hannibal tulee sellaiseen tulokseen, että Fabius Cunctator ja Rooman senaatti ovat voittaneet tekemällä yhteiskunnallisia ja ulkopolittiisia uudistuksia.

Hän kaappaa vallan ja toteuttaa Karthagossa tasa-arvoisen tasvaltalaisen järjestelmän, jossa vanha heimohierarkia lakkautetaan. Hän osoittautuu oikein hyväksi hallintomieheksi, kaupunki pääsee nopeasti uudelleen jaloilleen ja kauppayhteydet rupeavat taas pelaamaan.

Antiokiaan (Seleukidien valtakuntaan), kuningas Antiokhos III Suuri valtaa Egyptiltä Palestiinan ja Syyrian. Hän on Hannibalin ihailija (joskaan aivan viimeisin käänne ei ehkä miellytä). Hän on saanut "arvonimen" Suuri siksi, että hänen tittelinsä on käännös Persian Suurkuninkaan tittelistä. Antiokia on suuri hellenistinen valtakunta Aleksanteri suuren peruja, joka ulottuu keski-Turkista Intiaan (Pakistaniin). Jerusalemin temppelin papit todistavat Jahven ja Zeun yhteyttä. Zeuksen "kotipesä" Pergamon on nyt kuitenkin Ateenan ja Spartan kanssa Rooman liittolainen, ja myös Jupiterin ja Zeun ykseydelle on kannatusta... Tosin Olympos-vuori ei sijaitse siellä vaan Thessalian ja Makedonian rajalla.

200 e.a.a. Vanha testamentti saadaan Palestiinassa kootuksi,ja käännetään kreikaksi (Septuaginta). "

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Suomalaisella muinaisuskonnolla metsän jumalineen, veden jumalineen, viljasadon jumalineen j.n.e. on luonnonläheisyyden ja monijumalisuuden osalta paljon samankaltaisuutta japanilaiseen shintolaisuuteen, jossa myös on hyvin suuri määrä jumalia ja nimenomaan erilaisille luontoon liittyville asioille.

Kreikkalaisilla puolestaan monijumalisuus oli paljon tarunomaisempaa mytologoiaa, jossa jumalat jopa sotivat ja kilvottelivat keskenään.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Jumalien erikoistuminen tuntuu paremmalta kuin monoteismi...

Käyttäjän jallerajala kuva
Jari Rajala

Onko luova ihminen jumalansa kuva vai luomua? Kemikaalista, ko syntyi uutta luova luojaolio, ihminen. Luultavasti simulaatiota, aivan kaikki tyynni. Mitä väliä sikäli? Monoteismi liittynee lajin hankittuun ylemmyydentuntoon, panteistisesti ajattelevat, ovatko he sitten sen luomumpia? Jumala heille on vain persoonaton, mutta yksi.

Oletko muuten Gröhn panteisti? Eli kemikaaleistako tuli luova ihminen?

Tämän blogin suosituimmat