FAKTANTARKASTUS 2 Media julkaisee päivittäin höpöä, nettikeskusteluista puhumattakaan.

Liike Nyt ”arvot” 1

  • ”Periaatteet”
    ”Periaatteet”
  • Tuomas Nevanlinna,Voima 8/2018
    Tuomas Nevanlinna,Voima 8/2018

Politiikka on paljolti ei-yhteisten  arvojen tuottamien suunnitelmien sovittelua. On hienoa, että poliittinen liike yrittää ilmaista arvojaan/periaatteitaan, Liike Nyt on valitettavasti formuloinut arvonsa käsitteellisenä roskana, kuva 1.

Pelkään pahoin, että liikkeen tulevaisuudessa tuottamat tekstit, tiekartta, ohjelma tms. tulevat  olemaan samanlaista käsitteellistä höpöä.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Käsitehöpöys on suomalaisten kansantauti. Esimerkkinä tiede- ja innovaationeuvosto:

http://grohn.puheenvuoro.uusisuomi.fi/256327-suome...

Käsitehöpöisyyden syy:

http://grohn.vapaavuoro.uusisuomi.fi/kulttuuri/258...

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Liike Nyt arvot vastaavat sitä, että kauppias panisi samaan hyllyyn jäätelön villasukat, savukalan ja hammastikut.

Risto Koivula

Polittisen liikkeen tärkein ominaisuus on sen IDEOLOGIA, joka ilmaistaan yleensä väittäminä, joita useimmiten ei ole sitovasti ja kaikkia vakuuttavalla tavalla todistettu tosiksi tai epätosiksi. Todistetut "teoriariippumattomat totuudet" ovat faktoja, joita ei kannata liikaa toistella. Tällöin omalle porukalle jokin uskomus voidaan esittää "faktana", mutta ulkopuolisille kumoajille sanoa, että "eihan me sellaista väitetäkään ohjelmassa".

ARVOT ovat eri asia: ne ovat päämääriä, eivätkä ne sellaisina ole tosia tai epätosia, vaan vaihtelevilla todennäköisisyyksillä mahdollisia tai mahdottomia.

Näiden lisäksi on MORAALISÄÄNTÖJÄ,jotka ovat menettelytapasääntöjä, joita ei saa rikkoa. Ne ovat kyllä lähellä sekä ideologisia asettamuksia että arvoja, ja jos ei olla kovin tarkkoja, saatetaan lukeakin jomman kumman piiriin.

IDEOLOGIAT ja ARVOT olisi kuitenkin pidettävä erillään, sillä yhteen ja samaankin ideologiaan voidaan ympätä aivan päinvastaisia, varsinkin ns. julkilausuttuja arvoja. Otetan esimerkiksi vaikka "paholais(raiskaaja)miesteoria-ideologiaan" (Sarah "Bluffer" Hrdy, Richard Wrangham, Raymond Dart ym.) nojaavat Halonen ja Hirohito.

Ideologioita on rajallinen, ne jakautuvat usein kahteen ryhmään vastausten suhteen suuriin peruskykysymyksiin: materialismi vai idealismi, "kaaos vai determinismi", geenit vai oppiminen, holismi vai partikularismi, reduktio vai emergenssi jne.

Kauniiden arvaojen alle voidaan kätkeä mitä pöyristyttävimpiä, totuudenvastaisimpia ja järjettömimpiä ideologioita.

Arvokeskustelu ideologioista puhdistettuna on usein tyhjää lätinää, sillä kukaan ei sano tarkoittavansa sellaisia "arvoja" kuin "pahoinvointi", "epätasa-arvo", "epäoikeudemukaisuus", "laittomuus", "harvainvalta", "tietämättömyys", "taikausko", "hölynpölytiede", "takapajuisuus", "taantumus", "eristäytyminen"jne.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Voi, voi. Selvitys ei ole tutkimus.

”Liike Nyt teetti tämän artikkelin lähteenä käytetyn tutkimuksen viime syksynä. Kyselyssä oli 1134 vastaajaa.”

Tämän blogin suosituimmat

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset