FAKTANTARKASTUS 2 Media julkaisee päivittäin höpöä, nettikeskusteluista puhumattakaan.

Muusikoiden yleisivistys ja luovuus ?

  • Muusikoiden yleisivistys ja luovuus ?

Monet huippumuusikot, esimerkiksi Ralf Gothoni ja Pekka Kuusisto, ovat lopettanee koulun keskiasteelle. Monet kulttuurin osat jäävät heikoille eikä Sibis paranna asiaa.  Näkyykö tämä? Faktantarkistus puutteellista?

Säveltäjät antavat usein sävellyksille teoksen sisältöön muka liittyviä nimiä. Suurta valhetta, koska musiikilla ei ole semantiikkaa, joten kaikki musiikkiin liittyvät metaforat ovat mielivaltaisia. Metaforat ovat etenkin sävellysesitteiden ja konserttikritiikin riesa. Havainnollistetaan sellaista, mikä ei ole havainnollistettavissa. 

Musiikilla ei siis voi ilmaista ajatuksia. Laulujen sanat ovat ikäänkuin musiikin kainalosauvoja. 

Toisin kuin Ralf Gothoni ilmeisesti väittää kirjassaan HÄMÄHÄKKI, rohkenen epäillä, että muusikkous on enemmän luovuuden este kuin koulu: samojen harjoitusten junnaaminen ja mekaaninen muistaminen vailla semantiikkaa. 

Musiikin filosofia on Suomessa retuperällä. Samoin musiikin psykologia. Jyväskylässä harrastetaan tosin musiikkiin liittyvää neofrenologiaa...

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

Lavatanssin harrastajana ja siten tanssimusiikin suurkuluttajana minua ’avarsi’ kovasti Helsingin Sanomien 25.7.07 Ralf Gothonia koskeva juttuosa: "Hän on toistuvasti tuonut haastatteluissa esiin näkemyksiään taidemusiikin ylivertaisuudesta ja populaarimusiikin turmiollisuudesta, esimerkiksi hän arvioi, että 'tunne-elämän kehittymättömintä ja raainta kerrostumaa' edustaa heavyrock."

En epäile, etteikö kyseinen yksityismystikko ole tässäkin oikeassa ja että taidemusiikin harrastajat laajemminkin ajattelevat tämänsuuntaisesti. Mutta mm. tällaisten yksipuolisen, halventavien näkemysten julkituomisen vuoksi monen musiikkivammaisen on vaikea hurrata satojen miljoonien upottamista musiikkitaloon ja oopperaan.

Vestigia terrent (Jäljet pelottavat. Horatius ym.)

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Vanha klassinen musiikki oli aikansa yläluokan viihdemusiikkia. Niin vieläkin, ehkä enemmän pönöttäen.

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

→ 2/LG:

Juuri näin ja me pöhköt maksamme nykyeliitin viihteestä. Kun klassinen musiikki ei uppoa kansaan, on se julistettu korkeaksi taiteeksi jota pitää tukea.

Se on vähän samaa, mitä akateemikko Erkki Laurila kerran luennollaan totesi jumalista: Kun puupökkelöt ja kuvat eivät toimineetkaan hartaiden pyyntöjen ja rukousten mukaisesti, todettiin ne toimimattomiksi jumaliksi ja julistettiin taiteeksi.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn Vastaus kommenttiin #3

Mutta nykymusiikille tuo väki nirsoilee. Vaatii paneutumisen vaivan.

Varsinainen nukyviihdemusiikki on pakoa todellisuudesta. Klassinen viihdemusiikki on museomusiikkia ja eräänlaista äänellistä tapettia.

Tanssi ilman eroottista panosta on vain tehokasta jumppaa.

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila Vastaus kommenttiin #4

> 4/LG:
Ei pelkästään jumppaa. Yleisesti ottaen kaikenlainen tanssi parantaa itse kunkin hyvinvointia niin fyysisesti kuin henkisesti. Esimerkiksi tangolla on tiettyjä etuja muihin tansseihin nähden: Tangossa voi improvisoida eli toteuttaa vapaata tunteen ilmaisuaan. Tiukkana sylitanssia tango kosketuksen kautta nostaa neurohormonien ja välittäjähormonien tasoa, mikä on tarpeen aivotoiminnoissa ja fyysisissä suorituksissa.Tango on tanssina erittäin intiimi. Sitä tanssiessa syntyy kommunikointia partnerin kanssa, mikä edistää ajatustenvaihtoa ja sosiaalisuutta.

10 syytä "höylätä tanssilattiaa" Eri tutkimusten mukaan tangon tanssiminen
• parantaa liikkeen koordinaatiota, tasapainoa ja sosiaalisuutta
• ylläpitää hyvää ryhtiä ja vähentää selkärankaongelmia
• lieventää aggressiivisuutta, ahdistusta ja masennusta
• polttaa kehon rasvaa ja parantaa rasvan jakaantumista kehossa
• parantaa lihasvoimaa
• hidastaa vanhenemisprosessia
• parantaa itsetuntoa ja kehon ulkokuvaa
• vähentää stressiä ja parantaa mielialaa
• edistää oppimista, muistamista ja luovuutta koreografioiden kautta
• parantaa säännöllisen harjoittelun kautta hengityskykyä ja siten pidentää ikää

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn Vastaus kommenttiin #5
Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen Vastaus kommenttiin #3

Ns. taidemusiikin konsertit ovat muuten nykyään järjestään loppuunmyytyjä. Eikä pitäisi moittia jonkun klasarin jyrkkiä asenteita, kun näköjään itselläsi on yhtä ankeita ennakkoasenteita; pata kattilaa soimaa.

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila Vastaus kommenttiin #9

→ 9:EM/: "..taidemusiikin konsertit ovat muuten nykyään järjestään loppuunmyytyjä"

Näkökulmastasi katsoen asia on juuri näin. Yleensä lavatanssitkin ovat ruuhkatansseja, joissa 15-20 € lippu kattaa kokonaan järjestäjän kulut ja tuotot. Oopperan ja musiikkitalon lipuissa on vahva julkinen tuki.

Vuosia sitten laskeskelin, että asiakkaan maksun lisäksi esimerkiksi kansallisoopperan lipussa julkisia varoja on kertalukua 200-300 € (sisältäen vuosittaiset kulttuurituet sekä 50 vuoden kuoletuksella investointikulut). Kun lavatanssiyrittäjä saa julkisista varoista jokaisesta myymästään lipusta 10 € tai enemmän, lopetan marinani viimeistään silloin.

Oopperan kunniaksi on mainittava, että muutama vuosi sitten se aloitti ilmaiset ’teetanssit’ kerran kuussa. Alkuaikoina siellä kävi kourallinen ihmisiä, nyt nekin ovat ruuhkatanssit. - Kun näen kriitikoiltamme ylistäviä arvioita kiinalaisesta oopperamusiikista niiden esiinnyttyä täällä, arvioin ennakkoasennettani uudestaan.

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Vastaan tähän kohtaan kun junassa yhteys Jaakon kommenttiin juntturoi. Lavatanssimotivaationi on kadonnut kun tarvetta parin hankkimiseen ei ole. Tanssissa seksuaalisuus on läsnä samoin kuin missä tahansa miehen ja naisen välisessä kontaktissa. Mutta kontaktin ollessa kiinni se korostuu.

Eniten motivaationi häviämiseen on vaikuttanut se, että touhu on tullut nähtyä miljoonaan kertaan. Saman Ikkunaprinsessat ja Satumaa-tangot joka ilta. Ja samat naamat samoissa paikoissa joka ikinen kerta. Jos tansseista on jotain tuttavuukaia saanut, niin hyvin pinnallisia ne ovat olleet.

Mitä musiikkiin tulee, niin väite "hyvästä" tai "huonosta" musiikista on kulttuurisidonnainen, subjektiivinen maku- ja mielipideasia ja täten tarpeeton.

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

→ 7/JK:"..Samat Ikkunaprinsessat ja Satumaa-tangot joka ilta. Ja samat naamat.."

Samoja aatoksia aina silloin tällöin käy mielessä. Loppuun kuluvat niin orkesterit, musiikkikappaleet, tutut naamat kuin impontettipöytien iänikuiset samat jutut. Mutta vaihtoehdot vuosien myötä myös vähenevät.

Lavatanssi sopii ihmisille, jotka haluavat kosketella ja tulla kosketelluiksi. Luottamusta ja sosiaalista auttamishalua lisäävää oksitosiinia eli rakkaushormonia kehittyy muun muassa koskettelun aikana. Tangon psyykkisfysiologiset edut on huomattu mm. Parkinsonin ja Alzheimarin tautien hoidoissa. Tanssiterapiassa kosketus, liikkuminen, säännöllinen harjoittelu ja musiikki lääkinnän lisäksi ovat kaiken hoidon perusta. Liekö nämä indisio sille, että eläkeläistanssien suosio on räjähtänyt viime vuosien aikana.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Hyvä ja huono ovat tyhjiä sanoja. Musiikin osalta tärkein sana on mielenkiintoinen tai ei.

Mutta blogin aiheeseen palatakseni, säveltäjä, jonka ideana on käyttää jotakin instrumenttia ”uudella tavalla” on teknikko, ei säveltäjä.

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Seksuaalisluonteinen koskettaminen tansseissa voi ehkä aiheuttaa törmäyksen. Pakinoitsin aiheesta:
https://guitarkonkari.wordpress.com/2018/10/04/met...

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila Vastaus kommenttiin #12

→ 12/JK:
Huomionarvoisia ja kauaskantoisia ehdotuksia, jään tarkkailemaan tilanteen kehitystä!

Käyttäjän demoni kuva
Liisa Polameri

Neuvostoliiton aikaan, taiteen tuli kuvastaa sosialistista realismia, ja kaikki "eliittiin" kuuluva sai kokea karvaan kohtalon.

Taiteen tekemistä pidetään ihmisen aivojen erityisalueisiin liittyvänä toimintoina. Väitetään, että Mozartin sisar sävelsi pikkuveljensä varhaistuotannon, vaikka musiikin koulutus ei hänelle ollut sallittua.

Voihan olla, että musiikin lajien moninaisuus katoaisi, jos jotain sen osa - aluetta ei tuettaisi.

Tämän blogin suosituimmat