FAKTANTARKASTUS 2 Media julkaisee päivittäin höpöä, nettikeskusteluista puhumattakaan.

Selviytymisopas lukijan vastuulla

  • Rantala, Milonoff: SELVIYTYMISOPAS ...
    Rantala, Milonoff: SELVIYTYMISOPAS ...

Tulevaisuushöpöä pahimmallaan. Riku ja Tunna ovat lähteneet soitellen sotaan... 

Vertaa: 

"Northwesternin yliopiston professori Robert Gordon uskoo, että tietotekniikan vallankumous on jo nähty: se alkoi 1960-luvulla ja saavutti huippunsa vuosituhannen vaihteen it-kuplan tienoilla. 2000-luvulla innovaatiot ovat Gordonin mukaan lähinnä liittyneet viihteeseen ja tehneet laitteista pienempiä. Koko talouden tuottavuus ei ole kuitenkaan enää juuri kasvanut." HS

Robert J. Gordon's, a Northwestern University economist whose 2000 paper 

Does the ‘New Economy’ Measure Up to the Great Inventions of the Past?”

included a damning comparison of the flood of inventions that occurred a century ago with the seeming trickle that we see today. Consider the new products invented in just the ten years between 1876 and 1886:

internal combustion engine, electric lightbulb, electric transformer, steam turbine, electric railroad, automobile, telephone, movie camera, phonograph, linotype, roll film (for cameras), dictaphone, cash register, vaccines, reinforced concrete, flush toilets. The typewriter had arrived a few years earlier and the punch-card tabulator would appear a few years later.

And then, in short order, came airplanes, radio, air conditioning, the vacuum tube, jet aircraft, television, refrigerators and a raft of other home appliances, as well as revolutionary advances in manufacturing processes. (And let’s not forget The Bomb.) The conditions of life changed utterly between 1890 and 1950, observed Gordon. Between 1950 and today? Not so much.

http://grohn.vapaavuoro.uusisuomi.fi/viihde/208701-digimurros-on-harhaa

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Tällaisia kirjoja julkaistaan jatkuvasti. Tekijät, jotka ovat pihalla asioista, haastattelevat hypettäjiä ja kirjoittavat siltä pohjalta höpöä. Mediassa tämä on ollut käytäntö jo pitkään.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Haasteltavien lisäksi tekijät lainaavat kirjoja, jotka lukijan vastuulla, kuten.

”Hararin mukaan tässä megatrendissä on tärkeää ymmärtää, että kyse ei ole vain tietoteknologiasta, vaan myös läpimurroista biotieteissä ja yhteiskuntatieteissä. Tieteilijät ja heidän kauttaan koneet voivat oppia ymmärtämään ne biokemialliset mekanismit, jotka ajavat ihmisten tunteita, haluja ja vaistoja. Kun neurotieteilijät ymmärtävät mekanismit päätöksenteon takana, tekoäly voi ohittaa ihmisen myös sellaisissa tehtävissä, joissa tarvitaan intuitiota, erityisesti mitä tulee toisiin ihmisiin. Kun kone osaa lukea ihmisten aikomukset, ollaan kuumottavilla vesillä.”

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Ihmisiin , jotka ovat viettäneet pari kuukautta ns. Singularity yliopistossa, kannatta aina suhtautua kyseenalaistaen.

”Tittelit rajaavat ihmisen potentiaalia. Pölönen on opiskellut Nasan Singularity Universityssä Yhdysvalloissa, ja siellä puhutaan kyllästymiseen asti ihmisen koko potentiaalin hyödyntämisestä. Pölönen puhuu mieluummin tunnistamattoman potentiaalin löytämisestä. Koska me mietimme vain ammattinimekkeitä ja opiskeltujen tutkintojen otsikoita, emme löydä kaikkia niitä asioita, joissa me voisimme olla hyviä.”

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Puhdasta roskaa:

”Syvän oppimisen koodaajat ovat aikamoista sakkia. He yrittävät opettaa koneita oppimaan samaan tapaan kuin ihmisaivot oppivat.”

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Ei ole olemassa mitään ”musiikin teoriaa”, kyseon vain musiikin työkalupakista. Täydellistä roskaa:

”Enää ei riitä, että, parannellaan vähän vanhoja malleja, sanoo keksijä ja nero Perttu Pölönen. Pitää heittää vanha mäkeen ja aloittaa ajattelu alusta.
Perttu Pölönen on nuori keksijä ja säveltäjä, joka jo 15-vuotiaana päätti ajatella musiikin teorian kokonaan uusiksi, koska vanha tapa oli tylsä ja vaikea. Syntyi synteesi sävelasteikosta ja kellotaulusta, jota hän kutsuu sävelkelloksi.”

Hohhoijaa...

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Hohhoijaa:

”Näin meille muistutti haastattelemamme tulevaisuudentutkija Markku Wilenius taannoin Madventuresin maailmanselitys -kirjassa. Markku puhui siitä, että me ollaan ihmiskuntana aidosti jonkun uuden äärellä. Itsekkyyden aika on nyt päättymässä, ja alkamassa on niin sanottu älykkyyden aikakausi, jota määrittelevät yhteistyö, avoimuus, keskinäisriippuvuus ja jakaminen. Kysymys on siis siirtymisestä aidosti uuteen ja verkottuneeseen toimintamalliin, koska muu ei ole mahdollista.”

”Wilenius ja kumppanit perustavat skenaarionsa Kondratieffin aaltoihin, jotka ovat taloudessa ja yhteiskunnassa vaikuttavia, 40–60 vuoden ajanjaksoja, joiden puitteissa pätevät tietyt lainalaisuudet. ”

http://grohn.vapaavuoro.uusisuomi.fi/kulttuuri/222...

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Tekijät ovat taitavia löytämään Hararin höpöisimpiä ajatuksia:

””Pitkällä aikavälillä algoritmit saattaisivat oppia säveltämään kokonaisia kappaleita ja soittamaan ihmisten tunteilla kuin ne olisivat pianon koskettimia. Ne pystyisivät biometrisen datasi perusteella laatimaan jopa sinulle räätälöityjä melodioita, joita sinä ainoana koko maailmankaikkeudessa osaisit arvostaa”, kirjoittaa tietokirjailija Yuval Noah Harari uusimmassa kirjassaan 21 oppituntia maailman tilasta.”

http://grohn.vapaavuoro.uusisuomi.fi/kulttuuri/259...

Tämän blogin suosituimmat