FAKTANTARKASTUS 2 Media julkaisee päivittäin höpöä, nettikeskusteluista puhumattakaan.

Lapset ja älylaitteet 1

  • Duodecim 2019
    Duodecim 2019
  • Kirsti Lonka: Oivaltava oppiminen
    Kirsti Lonka: Oivaltava oppiminen

Kuvan kirjan 1. luvun ”aivotutkijat” Mona Moisala ja Kirsti Lonka eivät tiedä, että ihmisillä on kaksi toiminnallisesti erilaista mantelitumaketta: 

”Tunteiden syttymisen kannalta oleellisia rakenteita sijaitsee erityisesti aivojen syvissä osissa, aivojen uloimman kerroksen (aivokuori) alla. Näistä aivoalueista tunnetuin on mantelitumake (kuva 1.2). Se on kaikilta nisäkkäiltä löytyvä aivojen rakenne, jolla on ollut suuri merkitys lajien selviytymisen kannalta. Evoluutio on suosinut eläimiä, joilla on toimiva mantelitumake, koska nämä eläimet ovat todennäköisemmin paenneet hyökkäystilanteessa ja jääneet siten varmemmin henkiin. Ilman toimivaa mantelitumaketta uhkaavissa tilanteissa ei syty normaalia pelkoreaktiota.” 

 

http://grohn.vapaavuoro.uusisuomi.fi/kulttuuri/186539-lasten-digidementia-17

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Ote 1. luvusta:

”Eräässä tutkimuksessa esimerkiksi havaittiin, että mitä enemmän Facebook-ystäviä ihmisellä on, sen kookkaampi on hänen mantelitumakkeensa. Koska mantelitumake käsittelee ihmisten väliseen vuorovaikutukseen liittyvää tietoa, saattaa olla, että suurempi mantelitumake mahdollistaa monimutkaisen sosiaalisen verkoston ylläpitämisen. Toisaalta kookkaampi mantelitumake voi liittyä tunteiden herkempään viriämiseen sekä muiden tunnetilojen tarkempaan tunnistamiseen, sillä kuten edellä on esitelty, mantelitumake on tärkeä aivorakenne tunteiden käsittelyn kannalta.”

Tutkimuksia ja selvityksiä on, mutta ei viitteitä:

”Tutkimustulosten mukaan tämä huoli ei ole täysin perusteeton. Erään laajan selvityksen mukaan päivittäinen passiivinen television katselun määrä ensimmäisten elinvuosien aikana oli yhteydessä keskittymisvaikeuksiin viisi vuotta myöhemmin. Tutkijat havaitsivat, että ensimmäiset kolme elinvuotta olivat kriittisimmät. ”

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Kirsti Lonka höpsii mantelitumakkeesta myös kirjassaan OIVALTAVA OPPIMINEN, kuva2.

Asiasta sivuun, mindfulness surkastuttaa msntelitumakkeita:

http://grohn.vapaavuoro.uusisuomi.fi/kulttuuri/237...

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Mona Moisala ei näytä tietävän, että tutkitusti mindfulness surkastuttaa mantelitukkeita:

”Mindfulness on tutkitusti tehokas tapa kohentaa mielialaa ja terävöittää keskittymiskykyä. Aivotutkimukset ovat osoittaneet, että levollisessa läsnäolon tilassa aktivoituu hyvin erilainen aivoverkosto kuin silloin, kun ajatukset harhailevat. Tämän saman aivoverkoston toiminta on myös liitetty koehenkilöiden raportoimaan onnellisuuden määrään.” Moisala osuudessaan kirjassa MITÄ TAPAHTUU HUOMENNA IHMISELLE?

http://grohn.vapaavuoro.uusisuomi.fi/kulttuuri/237...

Tämän blogin suosituimmat