FAKTANTARKASTUS 2 Media julkaisee päivittäin höpöä, nettikeskusteluista puhumattakaan.

Mestari höpsi shakista

  • Turun sanomat
    Turun sanomat

Shakista kuten matematiikastakin toistellaan historiallisia harhoja. Väite shakin luovuudesta, kuva,  on höpöä, koska rajoitteena on pysyvä säännöstö, edes pokerin tapainen hämääminen ei ole mahdollista. 

Hän uskoo, että shakkia voi oppia: erilaisia strategioita ja taktiikoita, mutta myös pitkäjänteisyyttä, keskittymistä ja rauhallisuutta. Shakki sekä vaatii että opettaa niitä.” TS

Johtuen jälleen stabiileista säännöistä, strategiaoppiminen jää koululaisten tasolle.

PS.

Perustimme aikoinaan kavereiden kanssa kouluun shakkikerhon. Olin ylpeä kun voitin valvojana toimineen matikanopettajan. Kävimme myös Keravan shakkikerhossa puuseppätehtaan ruokalassa. Pelaamista häiritsi vahva tupakankäry. Lopetin pelaamisen aloittaessani korkeakouluopinnoit. Shakki jumittaa aivot siinä missä matematiikkakin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

En minäkään usko, että shakkipelissä kehittyminen varsinaisesti älykkyyttä kehittää tai jotain sellaisia taitoja, joita voi suoraan soveltaa muunlaisten ongelmien ratkaisemiseksi. Lähinnä pelaamalla shakkia voi oppia pelaamaan shakkia paremmin. Mutta päinvastoin, kyllä tietty olemassa oleva älykkyyspotentiaali auttaa shakin pelaamisessa kehittymistä.

Tietyssä mielessä shakin peluu, kuten minkä tahansa muunkin asian tarpeeksi taaja toistaminen, vaikuttaa ongelmien ratkaisun prosessointitapaan. Shakkipelissä tehdään siirtoja, joihin vastustaja vastaa ja sen jälkeen tilanne on taas uusi.

Shakinpelaajille on ilmeisesti siksi tyypillisempää suhtautua elämän ongelmatilanteiden ratkaisemiseen samalla asenteella tyyliin "mikä on paras siirto tässä ja nyt?". "Mikä on paras siirto sen jälkeen?" Kun puolestaan yleisempi tapa ratkoa elämän ongelmia perustuu huomattavasti tunnevaltaisempaan ja vähemmän prosessoituun lähestymistapaan.

Tämän blogin suosituimmat