FAKTANTARKASTUS 2 Media julkaisee päivittäin höpöä, nettikeskusteluista puhumattakaan.

Kaikki blogit puheenaiheesta Raamattu

Joulun turha sanoma

Uskonnot perustuvat maagiseen ajatteluun. Kristinuskossa sitä on enemmän kuin juutalaisuudessa ja islamissa. Sitäpaitsi 

Mithra-kultissa on kaste ja ehtoollinen, paimenet todistamassa uuden jumalan syntymää, usko sielun kuolemattomuuteen, ylösnousemukseen ja viimeiseen tuomioon. 

Beetlehemin tähti: Mithralaiset tietäjät kokoontuivat joka vuosi Voiton vuorelle odottamaan maailman kuninkaan syntymistä.

Raamatun sairas rikoslaki

Koraanissa ei ole saria-lakia. Mutta:

Raamattu hyväksyy orjuuden

Raamattu on moraalisten epäkonsistenttien väittämien tavaratalo, kuva.  Sääntöjä voi unohtaa muistamalla toisen, korvaavan säännön. Fundamentalistien mielestä raamattu on sanasta sanaan totta. Toisaalta jos loogisessa järjestelmässä on ristiriita, voi järjestelmään pesiytyä mikä tahansa väite. Millähän algoritmilla uskovaiset poimivat tärkeimmät moraaliset väitteensä? Muulla kuin historiaan vedoten?  Arvoja ei voi perustaa tieteeseen, mutta uskonnot ovat uskovaisten mielestä ”täydellisiä” arvogeneraattoreita.

Piplia on maailman sukupuolimyönteisin kirjakokelma

Aloitetaanpa Raamatun ensimmäisestä kirjasta: Aatami ja Eeva nakuilee paratiisissa. So what? Luonnollista ja hedelmällistä. Niinhän Jumala käski: rakastelkaa ja täyttäkää maailma. Kielletyn hedelmän puraisu oli tottelemattomuutta. Seksi on kaunista Piplian mukaan. Sen tajusi Paavali, Luther ja kaikki Raamatun tutkijat. Siksi on avioliitto. Avioeron tiesi jo Mooses. Paavali korosti tasa-arvoa: ei orjaa, ei vapaata, ei miestä, ei naista, ei juutalaista, ei kreikkalaista, vaan kaikki kaikessa on Kristus.

Astrologiaa vai alkuperäinen teos: Raamattu

Tässä käydään lävitse mielenkiintoinen dokumentti miten vanha- ja uusitestamentti on saanut alkunsa.

Osa 1:

Osa 2:

Osa 3:

Onko vielä syitä pitää esimerkiksi raamattua originaalina teoksena?

Miksi Saara nauroi?

Raamattu on kiistatta eniten länsimaiseen kulttuuriin, sivistykseen, ajatuksiin ja kirjallisuuteen vaikuttanut kertomuskokoelma. Se on myös maailman käännetyin teos. Raamatun vaikutuksesta on juuri julkaistu kiinnostava kirja (Jyrki Korpua: Alussa oli Sana, Raamattu ja kirjallisuus, Avain 2016).

Filosofian tohtori Korpua kertoo valaisevia esimerkkejä Raamatun vaikutuksesta. Monet sanonnat ja symbolit, joita käytämme päivittäin, ovat peräisin Raamatusta. Taiteissa Raamatun vaikutus on ollut ja on yhä valtava.

Havaintoja Raamatun historiasta

Keskustelussamme US-blogissa blogisti väitti, että Raamatun historia on oikein kirjoitettu. Ihminen on Raamatun mukaan elänyt noin 6000 vuotta luomisesta tähän päivään. Olen tuon historian pituuden aikoinaan Raamatusta selvittänyt. Blogisti väitti myös, ettei Raamatun historian kirjoituksessa ole virheitä.

Raamattuun perustuva syntimittari

Julkisella teknologiarahoitttajalla Tekes/Ely on muitakin harhapolkuja kuin tuo korvavalo.

"Veritautien professori Kari Remes Turun yliopistollisesta keskussairaalasta sanoo, että sairauksien toteaminen hyytyneen veren väristä on "täyttä puppua". Menetelmän toimivuudesta ei ole yhtään vertaisarvioitua tutkimusta. Analyysi on mahdollisesti potilasturvallisuusriski."

Projektin raamatullinen sivuhaara:

Lazarus elää?

Raamatussa (Joh. 11) kerrotaan, kuinka Jeesus herätti kuolleen miehen, Lasaruksen henkiin neljäntenä päivänä tämän kuolemasta. Jeesuksen olivat kutsuneet hätiin Maria ja Martta, Lasaruksen sisaret. Jeesus saapui opetuslapsineen Betaniaan, näiden kotikylään, käski vierittämään kiven luolan suulta, jonne Lasarus oli haudattu ja huusi: 'Lasarus, tule ulos!'. Tämä tulikin luolasta siteisiin käärittynä, kasvot hikiliinan peittäminä. Jeesus käski riisumaan hänet siteistä ja päästämään menemään.

Julkaise syötteitä