Mediakritiikkiä Julkinen keskustelu liian usein käsitevammaista höpöä.

Urheilukarja vedätyksen kohteena

  • Urheilukarja vedätyksen kohteena

Urheiluviihteen markkinointi uutisten yhteydessä lopetettava. 

3.3.2009 Lauri Gröhn 

Urheilu-uutiset eivät ole uutisia, vaan leikkeitä siitä kuinka vaikkapa kuinka kiekko saadaan pussiin, jonka jälkeen jätkät halaavat toisiaan homoeroottisen "raiskauksen" kunniaksi. Katsojat puolestaan kuolaavat eräänlaisen orgasmin noita raiskauksia katsellessaan. Henkisesti usein murrosikäiset urheilijat melskaavat kehissä ja toiset samanlaiset katsomoissa. Lisäksi urheiluviihdetilaisuudet ja urheiluvälineet saavat täysin ansiotonta mainosaikaa. Urheilutoimitukset voisi liittää viihdetoimituksiin ja urheilulähetykset ennen tai jälkeen oikeita ohjelmia. Mutta osalliset eivät halua luopua saavutetuista eduista. Liikuttavaa on myös tuo urheilutilastojen plaraaminen ja se että noita viihdetaiteilijoita pitää seurata joka päivä aina Amerikasta saakka.

Lauma, massa, kaipaa sankareita. Siis sankariuutisia = urheilu-uutisia.
Urheilulla oli aikoinaan merkittävä rooli Suomalaisen itsetunnon kehittämisessä jaa mieskunnon ylläpidossa. Kunto on nykyisin  romahtanut kun tietty joukko ”urheilee” tietokoneen ääressä. Urheilu saattaa yksitoikkoisuudellaan tyhmistää ja aiheuttaa joukkohysteriaa. Kun silmä seuraa television ruudun kiekon tai pallon liikkeitä, on katsoja transsissa, jonka keskeyttää vai jääkaappiretkeily.

Ennen sanottiin ”terve sielu terveessä ruumiissa”, nyt urheilijoille pätee ”ylikehittynyt minä sairaassa ruumiissa”. Ja kansa hakee maagisia kosketuksia urheilijoihin ja muihin julkimoihinsa.

Suomulle halutaan lentomäki. Yksinkertaisella laskulla voidaan osoittaa, että yhden laskun hinnaksi tulee moninkertaisesti kompensoimattoman oopperalipun hinta. Hulluus ei ole halpaa.

Urheilu urheiluna on kuollut. Urheilu on vain viihdettä. Yksi tapa tylsistyä.

Aamutelevisiossa Hämeen-Anttiloilta kysyttiin urheilusta. He eivät katso urheilua ja se vastasivat kierrellen ja kaarrellen, jotta eivät olisi suututtaneet urheiluviihdeuskonnon kannattajalaumaa. Suomessa voi loukata uskonnollisia tunteita, mutta urheilu on tabu.

http://grohn.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2009/03/03/urheiluviihteen-markkin...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Nämä on niitä makuasioita, joista kiistellä voi, mutta yksimielisyyteen ei pääse. Valitettavasti. Aika moni myös kokee uutiset kumilaminoidun lätkän pussiin pistämisestä YLE-veron maksun vastineeksi. Lätkän MM-kisat ja NHL on jo sen verran hyvä TV-bisnes, että se on hinnoiteltu kaupallisille kanaville erillisen maksun taakse. Ja maksajia riittää.

Voisihan sellon soittoa telkkarissakin luonnehtia jotenkin että soittaja naama kouristuksenomaisessa irveessä vääntää hevosen häntäkarvoilla ääniä toisista kiristetyistä jouhista, puusta tehdyn kotelon toimiessa kaikukoppana. Lukee ohjeita noiden äänien tuottamiseksi litistetyltä kasalta kemikaaleilla valkaistuja paperikuituja, johon on painettu mustia pisteitä ja viivastoja. Tai että oopperalaulua siten, että ääni on parhaan mukaan koulutettu niin, ettei se kuulosta enää luonnolliselta ja lauletuista sanoista on mahdotonta saada tolkkua.

Itse sen sijaan kaipaisin urheilujournalismissa enemmän kriittistä otetta ts. vähemmän urheilubisnekselle myötäistä takapuolen nuoleskelua. Esimerkkinä Jari Porttilan puolustelu urheilijoiden erivapauksista armeijan suhteen.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Et sitten huomannut, mikä oli blogin aihe?

Käyttäjän seppaeo kuva
Oskari Seppänen

Kilpapelaamista ei tietenkään tulisi verrata fyysiseltä aspektiltaan perinteiseen urheiluun, koska se on enemmän pelaamista klassisessa mielessä, ja urheilua ainoastaan mainosmiesten jutuissa. Ymmärtääkseni mielikuvaa lähdettiin länsimaissa mainonnassa synnyttämään toiveena urheilunäppäilypelien yleistyminen perinteisten urheilun kannattajien keskuudessa, ja 90-00 vuosikymmeninä nähtiinkin julkisten kilpailujen painottuvan urheilua jäljitteleviin reaktionopeuspeleihin strategiapelien sijaan. Sana sport vain tarttui mukaan siitä.

Terveydelle negatiiviset vaikutukset on helppo kumota, yksinkertaisesti vähentämällä istumista.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

L.G.>....Suomulle halutaan lentomäki. Yksinkertaisella laskulla voidaan osoittaa, että yhden laskun hinnaksi tulee moninkertaisesti kompensoimattoman oopperalipun hinta. Hulluus ei ole halpaa....

ooo

Kyllä, kyllä. Spedellä olis asiaa, vaan taitaa Suomun herroilla olla ylpeys esteenä toteuttaa halpa idea:

http://yle.fi/aihe/artikkeli/2008/02/06/spede-keks...

Tämän blogin suosituimmat

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset