*

Mediakritiikkiä Julkinen keskustelu liian usein käsitevammaista höpöä.

Kun Heidi Hautala puhui ultrapäivillä 2

  • Kun Heidi Hautala puhui ultrapäivillä 2

Tässä viestini Yleviin kesäkuussa 1998: 

Hyvä Heidi Hautala 

Tässä kommenttini kirjeeseen. Toimitan saman myös Yleviin, mutta quattaukset poistettuna. 

En ole käyttänyt termiä "uskomuslääketiede", koska sellaista ei ole kuten ei myös todennäköisesti sinun käyttämääsi "vaihtoehtolääketiedettä", koska uskomuslääkintä ei ole mitään tiedettä eikä se ole vaihtoehto eikä edes täydennä mitään.

Oman kopioni olen luovuttanut Skepsiksen arkistoon, kuten Ylevissä mainitsin. En edes muista, liittyikö EU-viittaus itse puheeseen, vai sitä seuraavaan keskusteluun vaiko päivien paneeliin, johon myös osallistuit. (Paneeliosallistuminen on vielä suurempi moka kuin itse puhe!)

Antibiootit ovat pelastaneet miljoonia ihmisiä. Antibioottiresistanssiin vetoaminen homeopatian puolusteluna on kestämmätöntä logiikkaa. Ilmeisesti tähtäät Euroopan parlamentin talousvaliokunnalle valmistelemassasi lausunnon homeopaattisten lääkkeiden sisämarkkinoiden helpottamiseen kun vetoat siihen, että viidennes saksalaisista lääkäreistä määrää myös homeopaattisia lääkkeitä. Muuten parlamentin raportti uskomuslääkinnästä on harvinaisen yksipuolinen, mikä paljastuu muutamassa sekunnissa lähdeluettelosta. Sitä voi täydellä syyllä pitää räikeänä tosiasioiden vääristelynä.

Homeopaattiset valmisteet eivät ole lääkkeitä eikä niissä ole vaikuttavia aineita.
Ne ovat siis puhtaita plaseboja. MEPilläkin luulisi olevan jonkinlainen vastuullisuus antaessaan lausuntoja ilmeisen puutteellisin tiedoin. Seuraavassa pieni tietoisku. Lähteenä on Anne Harringtonin toimittama kirja THE PLACEBO EFFECT (HARVARD UNIVERSITY PRESS, 1997). Lääkintä perustuen lääketieteeseen on vasta viime vuosikymmeninä päässyt irti plaseboista. Vielä vuonna 1950 yleislääkäreiden lääkkeistä 40% oli plaseboja. Ja 45% tutkimuksista oli kontrolloimattomia ja 18% vajavaisesti kontrolloituja. Kaksoissokkokokeet lääkkeiden hyväsynnässä tulivat FDA:n vaatimukseta käyttään vasta 1970 luvulla ja tieteellisissä julkaisuissa 1980-luvulla. Keski-Eurooppalainen homeopatian perinne ei siis merkittävästi 1950 luvulla eronnut lääketieteestä, mutta nyt tilanne on täysin toinen. Homeopatian levittäminen on karkeaa taantumusta ja potilasturvallisuutta vaarantava silloin kun diagnoosi ei perustu lääketieteeseen.

Muinaisen kiinalaisen lääkinnän "lääkkeistä" vain yhdellä on spesifisiä vaikutuksia. Ma huang sisältää efedriiniä, joka auttaa astmaperäisessä yskässä.
Akupunktiosta, joka myös plasebo, aiheutui enemmän haittaa kuin hyötyä, koska se aiheutti vuosisatojen ajan keltatautia huonon hygienian vuoksi. Kiinalainen lääkintä hoisikin periaatteessa vain terveitä. Siihenhän plasebot sopivat erinomaisesti.

Täydentävissä hoitomuodoissa ei ole "varteenotettavampia" ja niistä on turha laatia direktiivejä, paitsi yksi: mitään diagnooseja eivät saa tehdä kuin laillistetut lääkärit. Myönnän että homeopatialla on psykoterapeuttisia vaikutuksia, kun siihen liittyy pitkiä keskusteluja ja homeopaatti esittää "syyt" vaivoihin. Mutta tuota voidaan pitää ihmisten pettämisenä. Uskomuslääkintä on myös vaarallista, koska plasebovaikutukset voivat lykätä oikeaan hoitoon hakeutumista kuolettavin seurauksi. Osa uskomuslääkinnästä sisältää erilaisia koskettelun muotoja ja niitä voidaan pitää eräänlaisena pehmeänä prostituutiona. Tässäkään mielessä EU.n kaikkinainen uskosmuslääkinnän edistäminen on irvokasta.

Skeptikko rakentaa työnsä siihen toivoon, että joskus skeptikoita ei tarvittaisi. Lienee turha toivo kun EU:kin ryhtyy hömpän markkinoijaksi.

Niin. Et menisi puhumaan uusnatseille, mutta menet puhumaan vyöhyketerapeuttien konferenssiin. Vyöhyterapian toimivuudesta ei ole minkaanlaisia näyttöjä ja se on falsifioitu lukemattomat kerrat. Yhtenä puhujista on sähköteknikko Pietiäinen, jonka kehittämät vyöhyketerapian muodot ovat muunnelmia muista terapioista ja perustavat "keksijänsä" mukaan edesmenneen Kajamaan hömppäteoriaan ja kiinalaisen pseudotieteelliseen eciwo-teoriaan. Sinua käytetään raskaasti hyväksi hömppäoppien hyväksyttävämmäksi tekemisessä.

Niin. Ultrapäivien puheesi oli poliittinen. Vanhoja useimmiten maagisen maailmankatsomukseen perustiva toimimattomia ja hylättyjä oppeja ei poliitikonkaan pitäisi markkinoida, niinkuin teet.

Ei ole mikään ihme, että ultrapäivien yleisö oli kiinnostunut ajatuksistasi. Kädenojennus minkä tahansa lajin uskovaisille on näille mannaa.

http://grohn.puheenvuoro.uusisuomi.fi/151414-heidi-hautala-pukinsorkkaili-myos-meppina

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

On useitä lääkäreitä, jotka toimivat ns. luontaishoidon kanssa rinnakkain hyvällä menestyksellä. Tässä on kyse yleensä esim. kalevalaisesta "niksauttamisesta " tai vastaavista. Erilaisista hierontatavoista kuten perinteinen, shiatsu, osteopatinen, vyöhyketerapia ( laajasti koututeun käsin ) jne. Poissulkea ei voida myös akupunktiota. Ikivanhasta kuppauksesta en puhu mitään. Hermoradat ja niiden hyväksikäyttö on avainsana.

Hyvät luontaishoitajat ovat aina anatomian ja peruslääketieteen tutkinnon suorittaneita.
Suomessa tämä hoitotapa on tieteellisten "auktoriteettien" puoskaroimaa vrt.Britannia, Saksa jne.
Ihminen on ei pelkkää lihaa, vaan fyysis-psyykkinen kokonaisuus.

Kaikkea hyvää lääketieteen keksinnöille, se on pelastnut valtavasti ihmisiä.

Antibiootit: niitä määrätään kuin asperiinia vanhaan aikaan joka vaivaan ja helposti. Seurannaisvaikutus on tuho maitohappobakteereissa, joita terve ruoansulatus tarvitsee ja, siksi antibioottikuurin jälkeen maitohappokuuri on tarpeellinen jopa puoli vuotta, että bakteeritasapaino palautuu. ( Paula Heinonen ).

Sitten jätevedenpuhdistus ei ole keksinyt keinoja, joilla antibiootit ym. lääkeaineet puhdistetaan ennen "vesillelaskua". Kaloilla ei sitten ilmeisesti ole särkyjä. Meillä sitäkin enenmmän kun syömme taas nämä antibioottikalat.

Arvostan suuresti Toivo Rautavaaran oppeja luontaisesta terveyenhoidsta kasveineen jne.

... sen vuoksi en ole elämässäni, toistaiseksi, syönyt kuin puoli hyppysellistä pillereitä, eikä mikään kuuri ole nytkään päällä. Nimimerkein suurta ikäpolvea.

Löysitkö ultrapäivilä astrogisen elämänkaariennusteen syntymäaikasi perusteella ? "Siinä voisi olla sijaa meidän elinikäennusteisiimme ja eläkekesusteluumme".

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Yksi uskomuslääkinnän ongelmista on, että luvataan liikoja silloin kun hoito toimii vain johonkin erityisvaivaan. Esimerkkinä vaikka akupunktio. Akupinktiota markkinoitiin myös valheellisesti väittäen, että sitä käytettiin Kiinassa nukutukseen.

Lääketieteen jotkin väärät käytännöt eivät mitenkään todista uskomuslääkinnän puolesta.

Toivo Rautavaara voidaan luokitella hömppämaakariksi:

http://paljaatjalat.wordpress.com/tag/toivo-rautav...

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Vielä Laurille!
Mehän olemme luonnontuote, lääketiede on vain meitä auttanut ongelmissa selvitäksemme eteenpäin elämässä. Siksi Rautavaaran opit olisivat hyväksi jokaiselle edes tuntea luontoamme.

Pihka, jota on vuosisadat käytetty mitä erilaisiin tarkoituksiin, havaittiin nyt vasta lääketieteessä olevan kaikkein paras haavojen infektioiden hoitolääke ? Nyt vasta?
Kaikki lääkkeet, synteettiset, ovat lähes 100 %:sti kopioita luonnon tuottamista raaka-aineista yhdistettyinä erilaisiin kokoonpanoihin.

Meidän tietotasomme tieteessä on vasta millimetrin tasolla siitä kokonaisuudesta, missä kaikki tieto on valmiina, luonnossa, ihmisessä, kallioissa, avaruudessa, Higgseissä kunhan vain löydämme avaimet niihin.
Meidän suurin tieto-avaruutemme on mikro-mikro-mikromaailmassa, kvanttitasolla ja vielä pienemmisssä hiukkasissa, jotka nopeasti muuttuvat eri ongelmiin ja tarpeisiin virukset hyvinä esimerkkeinä.
Siksi kehitetyt lääkkeet saavat nopeasti vastavoiman, reistentteineen. Virukset ovat aina aggresiivisempia, mitä argressiivisimpia synteettisiä löytöjä teemme. Kilpajuoksu on ikuista, jossa virukset voittavat.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Hoitamatta jääneet kuolleet ihmiset eivät lisää resistenssiä lääkkeille.

"Seitikit herättävät pelkoa vielä enemmän kuin kärpässienet. Näin ei ole aina ollut. Rautavaaran väitöskirjassa vuodelta 1947 vielä kerrottiin, että seitikkien suvusta ei tunnettu myrkyllisiä lajeja ja eräissä Keski-Euroopan maissa joitakin lajeja myytiin jopa toreilla"

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

... niinkuin psykatriassakin lobotomian käyttö samoihin aikoihin.

...niinkuin pernan poistolla ei ollut merkitystä ennekuin huomattiin, että se on koko elinjärjestelmän kapellimestari.

.. niinkuin...

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn Vastaus kommenttiin #5

Virheistä opitaan, mutta uskomuslääkintä ei ole muuttanut maagisia oppejaan, vaikka ne toistuvasti on todettu pääosin hömpäksi.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Todistahan esimerkein, niin jatketaan. Ei tarvitse mainita enää sitä
"kuhne"-tapausta. Eikä minun tarvitse mainita lääkäriä, joka unohti rätit potilaan vatsan ja potilas...

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Todistamisen toimivuuden osalta taakka on uskomuslääkinnän kannattajilla. Muuta ei löydy kuin vanhoja maagisia uskomuksia ja suttuisia tapauskertomuksia. Kun niitä raaputetaan, usein paljastuu, että
1) mitään sairautta ei ole ollutkaan
2) potilas on kuollut tautiin, josta "parantui"
3) tauti on jäljellä, syklinen
4) potilas on saanut oikeatakin hoitoa

Lääkäreiden virheisiin on turha vedota puolustettaessa uskomuslääkintää.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Jos olet tosissasi tuohan on vasta hömppää. Eikö skeptikolta riitä parempaakin- ei luettuani. Skeptikkohan uskoo vain juuri ja nyt todettuihin faktoihin tieteen alueelta kuin alueelta. Muu on potaskaa. Heidän näkökyknsä ei riitä enää pidemmälle, edes huomispäivään. Jos Lauri on skeptikko, perustelut voisivat olla kuin oikealta skeptikolta.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn Vastaus kommenttiin #12

Nuo kohdat perustuvat USA kaian sitten tehtyyn selvitykseen

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Kokeilin kerran homeopatiaa. Tein testini tukeutuen kaikkiin luonnontieteiden oppeihin. Ei toiminut...

http://sarilait.vapaavuoro.uusisuomi.fi/vapaa-aika...

Tästä huolimatta en vähättelisi placebo-vaikutusta. Jos placebo helpottaa ihmisen oloa, missä vika? Eniten jurppii ihmisten hyväuskoisuudella rahastaminen. Lisäksi nämä uskomushoidot voivat hidastaa ihmisten hakeutumista oikeaan hoitoon.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Eivät lääkäritkään vähättele plaseboa. Usko mushoidot ovat useimmiten vain sitä. Ongelma syntyy jos uskomushoidot viivästäväht oikeaan hoitoon hakeutumista.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Näemmä olemme sentään joissakin asioissa samaa mieltä. Minä jopa suosittelin kirjoitustasi:)

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Lisäksi sanoisin, että täällä Suomessakin on lapsi kuollut uskomushoitojen takia. Vanhemmat lopettivat diabeettisen lapsen insuliinihoidon huuhaa-tohtorin käskystä arvattavin seurauksin.

Nämä rokotuskammoiset pelottavat myös. Rokotusinfossa ei kuulemma ole ainoatakaan asiantuntijaa. Nämä hörhöt eivät ilmeisesti tajua, että jos lapsi saa nk. luonnollisen vastustuskyvyn esim. kurkkumätää vastaa, lapsen pitää sairastaa kyseinen tauti. Ja miten paljon kurkkumätään kuoli lapsia ennen rokotuksia?

Käyttäjän jaanapaju kuva
Jaana Paju

#9

Sari, juttusi homeopatiasta taisi olla vaikuttavampi
kuin tämä varsinainen, paremmin ravistauduin lukemaan
loppuun asti.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Eikö ruokavaliokin ole homeopatiaa tai lääketiedettä? Ei lääketiede lyö korvalle luontaishoitoa jos kumpikin asia on terveellä pohjalla. Rautavaaran opit ovat alkeita, joita voi hylätä tai kehittää, jos nykyistä lääketiedetta arvosteltaisiin Rautavaaran ajan asioilla, ehkä siinäkin olisi kummallisuuksia.

Luonnonmukainen ruokailu pitää lääkärin loitolla, jos ei pidä, niin mitä me sitten syömme? Pillereitä ja rokotteita tarvitaan, mutta se ei poissulje sitä tosiasiaa, että ihminen voi käyttää hyödykseen kumpaakin oman ymmärryksensä mukaan.

Hautala oli oikeassa puhuessaan vaihtoehdon puolesta jos ei puhunut ketään vastaan.

Mikä oikeus se sellainen on joka kieltää toisen opin humpuukina, jos se on vapaaehtoinen vaihtoehto. Antaa kaikkien kukkien kukkia, ei niitä pidä laittaa taistelemaan toisiaan vastaan.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Hautala edisti miljardin hömppäbisnestä.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Siitä voin olla samaa mieltäkin, mutta mitä siitä mitä yksi Hautala edistää, kunhan ei edistä sitä meidän rahoilla.

Hautala oli Suomessa ensimmäisiä itu-ihmisiä, eikä iduista ole minulla mitään pahaa sanottavaa. Idätetäänhän ohrakin ennen kuin siitä pannaan olutta.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn Vastaus kommenttiin #19

Hautala edisti hömppäbisneksen julkista hyväksymistä EU::ssa ja se on vähintäänkin kanmmottavaa . Julkisessa virassa, veronmaksajien rahoilla.

Tämän blogin suosituimmat

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset