FAKTANTARKASTUS 2 Media julkaisee päivittäin höpöä, nettikeskusteluista puhumattakaan.

Tuhti paketti hömppää 2

  • Virolainen&Virolainen: Yliluonnollisten ilmiöiden ensyklopedia
    Virolainen&Virolainen: Yliluonnollisten ilmiöiden ensyklopedia
  • HS
    HS

Kirja on vaikuttava kokoelma yliluonnolliseen liittyvää roskaa. Kirlian kuvauksella ei ole mitään kuvassa mainittua käyttöä.

Suomeksikin julkaistu neurologi Eben Alexanderin kuolemanrajakokemukset kooman yhteydessä esitetään kirjassa ilman kritiikin häivää. Skeptikon kysymykseen Alexander vastasi näin:

Alexander claims that his “cortex was completely shut down” and that his “near-death experience … took place not while [his] cortex was malfunctioning, but while it was simply off.” In King’s green room, I asked him how, if his brain was really nonfunctional, he could have any memory of these experiences, given that memories are a product of neural activity? He responded that he believes the mind can exist separately from the brain ...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Tämän tyyppisten kirjojen lukeminen kuului omassa elämässäni nuoruuden etsintävaiheeseen, lukiovuosiin. Kaikkeen piti tutustua. Parapsykologia oli ihmeellistä. Tuo kirlian kuvauskin, vaikka siitä ei paljon villoja jäänyt lopulta.

Tutustuin myös Ron Hubbardin teoksiin. Self Analysis oli jossain vaiheessa ihan hyvänkin tuntuinen oman elämän avaaja.

Joillekin jää päälle tuo oudoissa maailmoissa haahuilu. Lääkäri Takki-Luukkainen taitaa olla ollut yksi tällaisten maailmojen kouluajia.

Miksi ihminen kaipaa ekstraterrestriaalisia olentoja ja yliluonnollisia kokemuksia? Miksi ihmiset uskovat ja herkistyvät tällaisten äärellä?

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Kaipaa ja kaipaa. Uskonnot syöttävät yliluonnollista oppia lapsesta alkaen ja tuo altistaa kaikelle muullekin hömpälle. Alkujaan uskontomagia tarjosi maailmaselityksen, nyt maagisia selityksiä ei tarvita. Von Wright: Magia on tieteen esiaste.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Ihminen on aina uskonut johonkin. Uskominen on jonkinlainen perusta, jota ilman ihminen ei pärjää maailmassa. On sitten eri asia mihin uskotaan ja minkä varaan usko rakennetaan.

Matti Siikala

Usko on valtava voimavara.
Rukoileminen parantaa.

Neurologia taasen on totta.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Rukous on manaamista, siis vsnhaa magiaa. Näyttöjä sen voimasta ei ole:

Meta-analyysi vuodelta 2006 kokosi 14 tutkimusta yhteen, ja totesi ettei rukouksella ole vaikutusta, kun taas vuonna 2007 systemaattinen kirjallisuuskatsaus päätyi epäselvään tulokseen, kun 17:sta tukimuksesta kymmenessä ei näkynyt vaikutusta, mutta seitsemässä pieni vaikutus oli. Tutkimusasetelmiltaan tarkimmissa tutkimuksissa löydökset olivat kuitenkin pienimmät.

Matti Siikala

OK. Vahvaa faktaa.

Rukoilemisen sanotaan selkeyttävän omia ajatuksia, ilman jumalan apua?

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn Vastaus kommenttiin #6

Toki. Kirjallinen rukous olisi vielä hyödyllisempää...

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Kirjoittaminen auttaa omien ajatusten selkiyttämistä samoin puhuminen ystäville. Joskus ei ystävän tarvitse kuin kuunnella ja toinen saa ajatuksensa järjestykseen.

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

"Suomeksikin julkaistu neurologi Eben Alexanderin kuolemanrajakokemukset kooman yhteydessä esitetään kirjassa ilman kritiikin häivää."

Tuo ei pidä paikkaansa. Mainittu kirja, Totuus taivaasta on saanut paljonkin kritiikkiä osakseen. Googleta kirjan nimi, ja sieltä löytyy kritiikki. Eniten kritiikkiä on esittänt uskonnollinen liike Patmos-liike, vai mikä se nyt viralliselta nimeltään on? Se korostaa sitä Raamatun vastaisena.

Luin juuri tuon kirjan. Jonotin sitä Tampereen kirjastoista noin kolme ja puoli kuukautta. Kirjoja pyörii täällä 22 kpl. Siis erittäin suosittu lainauskirja.

Se ei ole uskonnollinen kirja, vaikka aivokirurgi Alexander muuttikin kantansa ateismista uskoon, kokemuksensa jälkeen.

Kirja on luettavakin kriittisesti, kuten kaikki kirjat.

Suosittelen kirjaa... Kirjailija korostaa, että hän ymmärtää kritiikin kirjaa kohtaan. Se kuuluu lukijan oikeuksiin. Hän korostaa kuitenkin puhuvansa omasta kokemuksestaan, joka vakuutti hänet.

Aivokirurgina ja neurologina hän tuntee aivojen rakenteen/rakenteet. Kirjassa pohditaan asiaa myös tuolta kannalta laajasti. Ammattimiehen kannalta. Tieteen kannalta, ja oman kokemuksensa kannalta.

Kirja antaa toivon tunteen sellaisille ihmisille jotka tietävät kuolevansa jostain tietystä syystä. Terve ihminenhän tuota ei voi tietää.
Olen toistanut itseäni paljon, mutta minulla parantumatonta syöpää sairastavana tuo tieto on, ja se tieto on tieteellinen, lääketieteellinen arvio.

Kysymys on maailman eniten kysytty, ja mystisin kysymys. Minä kuitenkin luotan Eben Alexanderin kokemukseen tilassa, jossa hänen aivonsa olivat "kuolleet."

No, mutta- kirja pitää lukea. Siitä kanta syntyy. Tosin, kun googlaa, saa aika kattavaa infoa kirjan esittelysta, ja kuten sanottua, kriittisistä kommenteista.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Aivokirurgin pitää tietää, ettei koomassa ihminen ole kuollut eikä "rajan toisella puolella" kiuten myös, että aivokuolleella ei ole muistijälkiä. Tämä lainaus osoittaa, että A. on joko dementoinut tai tekee raakaa bisnestä tai ainakin puhuu potaskaa neurologina:

Alexander claims that his “cortex was completely shut down” and that his “near-death experience … took place not while [his] cortex was malfunctioning, but while it was simply off.” In King’s green room, I asked him how, if his brain was really nonfunctional, he could have any memory of these experiences, given that memories are a product of neural activity? He responded that he believes the mind can exist separately from the brain ...

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

"Aivokirurgin pitää tietää, ettei koomassa ihminen ole kuollut eikä "rajan toisella puolella" kiuten myös, että aivokuolleella ei ole muistijälkiä."

Juuri tuon hän asettaa kysymyksenalaiseksi, kyseenalaiseksi... Tieteelisestikin.

Lauri, en osaa englantia. Voisitko ystävällisesti suomentaa tuon vaikka tiivistetysti.

Käyttäjän TuomoGren kuva
Tuomo Gren

Ai niin. Se Patmoksen kritiikki. Pasi Turunen opetti kyllä materiaalia josta ei voi sanoa kuin että "Voi Jeesus Kristus". Ja taatusti Turunen onkin hyvin varma omasta erehtymättömyydestään ja oikeassaolostaan. Turusella on sellainen tapa. Kokemusta voimisti eräät kirjamessut jossa hän oli vuoden kristillinen kirjailija (tjsp.) Kohtasin siellä Pasi Turusen egon, ihminen oli varmasti jossain kolmen kilometrin päässä (tai ainakin muualla).

Kokemuksesta pitäisi silti ottaa ateistien opikseen. Vaikka kuolemanrajakokemus oli epäraamatullinen, niin se kuitenkin todisti yliluonnollisen olemassaolon. Tuon tyylinen "kritiikki" lienee Gröhnin näkökulmasta irrelevantti. Minustakin se vaatii melkoista "kuolemanrajakokemuksten kritiikin" uudelleenmäärittämistä.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Vapaasti:
....kysyin häneltä kuinka hänellä voisi olla noita muistikuvia tilassa jossa aivot eivät toimi, sillä muisti perustuu neuronien aktiivisuuteen. Hän vastasi uskovansa, että mieli (mind) voi olla olemassa irrallaan aivoista.

Tuo on puhdas uskonnollinen näkemys, siinä ei tieteen häivääkään.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Eikä siis Eben Alexander kuollut, vaan oli lääkärin kemiallisesti indusoimassa koomassa, josta hänen viikon kuluttua herätettiin. A. on tienannut muutamia kymmeniä miljoonia hömppäkirjaan.

Ja tuon hömpän Virolainen & Virolainen ottivat todesta ilman kritiikin häivääkään, vaikka kritiikkiä löytyy netistä.

Tämän blogin suosituimmat