FAKTANTARKASTUS 2 Media julkaisee päivittäin höpöä, nettikeskusteluista puhumattakaan.

Itsensä mittaaminen - taylorismin uusi muoto

  • Itsensä mittaaminen - taylorismin uusi muoto

Itsensä mittaajat (quantified self -liike) pyrkivät lisäämään itsetuntemustaan numeroiden avulla. MIttaamalla yritetään löytää todellinen minä ja kehittää omaa fysiikkaa. 

Frederic Taylor pyrki 100 vuotta sitten kehittämään teollista työtä suorittamalla yksityiskohtaisia työprosessien mittauksia. Nyt laajat ihmisjoukot tekevät samaa itselleen rahaa ja aikaansa säästämättä bisnesmiesten kerätessä suuria voittoja. Alkelmittarit ovat ensimmäinen askel tuossa lapsellisuudessa.

Ala käyttää narkkinoinnissa samoja keinoja kuin uskomushoidot: anekdootteja ja henkilökohtaisia kokemuksia.

 

http://www.nytimes.com/2010/05/02/magazine/02self-measurement-t.html?pag...

http://www.roughtype.com/?p=3888

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän mijaakko kuva
mikael jaakkola

Takavuosina, kun Nokian design-kone alkoi vuosien menestyksen jälkeen yskiä, joku paineisti design-johdon niin, että heräsi ajatus numeroin mitattavasta designista. Pallo kieri jotenkin muun muassa minulle ja aloin kokea unettomia öitä. Voisiko työkalu olla kehitettävissä? Miten ihmeessä sitä pitäisi lähestyä? Jos voisi, se olisi valtava mahdollisuus sekä itselleni että Nokian kaltaiselle yritykselle.

Mikään mitä aiheesta olin oppinut ei vain puoltanut sitä, että niin abstraktia asiaa kuin onnistuva design voitaisiin pisteyttää järkevästi. Työkalua ei onneksi koskaan tehty. Yritys tyytyi vaihtamaan d-päällystöä ja muutamaa analytiikan protokollaa.

Suorituskykyään ihminen sen sijaan on halunnut mitata aina, eikä ole ihme jos aihe työllistää myös elektroniikkateollisuutta.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

"Halunnut mitata aina"? Muuta kuin isottelumielessä?

Mikä on tuon suorituskyvyn mittaamisen tarkoitus?

Miksi jotkut laittavat nettiin lenkkiensä pituudet, keston ja usein myös kartan?

Käyttäjän mijaakko kuva
mikael jaakkola

Onhan koko urheilu melko lailla perustarve ja sitä on tehty kenties aina. Isotteluahan se on, ei kai siitä mihinkään pääse vaikka asiaa kuinka koristelisi. Sankaruuden kaipuuta. Narsismia. Kiinnostusta itsensä pystyvyyteen, jos nätisti ajatellaan. Moni haluaa tietää älykkyysosamääränsäkin.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Onko tuo kaikki merkki henkisestä kypsyydestä, mitä tuo tarkoittaakin, vaiko päinvastaisesta?

Lapsi haluaa saada vanhempiensa hyväksymistä tekemällä toivottuja temppuja. Voisiko olla kyse samasta asiasta? Bisnesmiesten tyydyttämisestä turhakkeita ostamalla ja käyttämällä ja "hyvää sanomaa" levittämällä...

Itseohjautuvuuden puutteesta? Pitää olla laitteita, jotka ohjaava jokapäiväistä elämää... Laitteiden orjuudesta?

Käyttäjän mijaakko kuva
mikael jaakkola

Hjallis sanoi äsken television Selänne-leffaklipissä kiekkosankarista näin: "kyse on siitä selviääkö se kun kaikki huomio ei enää keskity häneen". Siitä voidaan lähteä miettimään kohti vähemmän ansioituneita ihmisiä. Meistä tiedetään muun muassa se, että jos ei anneta lupaa toteuttaa itseään, eli päteä, käy kuin Neuvostoliitolle.

Mutta on ihmisissä laiteorjuuttakin. Sen huomasi erityisen hyvin siellä insinöörien keskellä. Yhden sellaisen kanssa ajettiin Lappiin ja sillä oli kolme puhelinta käytössä. Yksi soittamiseen, toinen bensahintojen tutkimiseen ja kolmas Facebookia varten. Toinen kaveri kääntyi kerran kalareissussa rannassa takaisin kotiin, koska kaikuluotain ei ykskaks toiminut. Meillä ei mokomaa ollut edes, mutta rantaan saavuimme syksyn parhaan taimensaaliin kanssa.

Näkyy asenne fysiikan mittauslaitteissakin tietty. Itse kyseenalaistin oikein mielelläni ajatuksia, jotka haiskahtivat siltä, että niitä kehitetään vain, koska ne voidaan tehdä. Ei siksi, että joku niitä erityisemmin kaipaisi siksi, että ne tapahtuvat jo ihmisessä itsessään. Itsensä mittaamisen ymmärrän kyllä hyvin, vaikkei silläkään lopulta välttämättä merkitystä ole. Itse esim käytin sykemittaria aikani, kunnes opin tietämään mitä mikin tarkoittaa, eikä laite tuottanut enää lisäarvoa.

Tämän blogin suosituimmat